Blogg-logga

På många håll i landet märker barnmorskor av en ökad arbetsbelastning. Inte bara på så sätt att babyboom-barnen som föddes i början av 1990-talet börjar få barn med en ny väntande babyboom utan också på så sätt att det redan nu är ont om plats för de födande kvinnorna. Barnmorskorna får ta hand om flera födande kvinnor samtidigt och de får förlösa i de utrymmen de kan hitta för att inte behöva förlösa ute i korridorerna.

Så vill väl ingen ha det? Varken kvinnorna som kommer in för att vara med om det största miraklet livet kan erbjuda eller barnmorskorna som försöker ge föräldrarna den bästa upplevelsen en människa kan få vara med om.

I Stockholm, huvudstaden, sätts trender för hela landet. Vad vi äter, hur vi klär oss, ja till och med hur vi föredrar att dricka vårt kaffe. Stockholm är trendsetter när det gäller förlossningsvård också. En begynnande babyboom är ett varsel om babyboomar runt om i landet. Det inger framtidshopp även för mindre städer och byar. Det är bra att barn föds, det är ett tecken på att människor vågar satsa på framtiden.

Tyvärr finns det områden som inte riktigt hänger med i den utvecklingen. Hur förlossningsvården är bemannad och organiserad till exempel. Det är där barnmorskorna i Stockholm befinner sig nu. De har en tung börda för att ge kvinnor en säker vård vid förlossningar, att dessutom erbjuda en lugn och trygg miljö kräver många gånger att de måste vända ut och in på sig själva. Därför har de startat en Facebook-grupp för att stötta deras kamp att kunna erbjuda kvinnor en lugn, trygg och säker förlossningsvård. Har du ingen möjlighet att kämpa för säker förlossningsvård själv, så kan du i alla fall hjälpa till genom att stödja deras kampanj (”gilla” sidan) på Stöd barnmorskornas kamp.