I bland kan det ta nästan 10 månader innan bäbisen tycker sig vara redo att lämna livmodern och möta världen. André, vår förstfödde kom först i v43 2 efter igångsättning och akutsnitt.

Nio månader – Det är ungefär så länge de flesta får vänta på att få träffa det liv som växer i magen under graviditeten, det är också den tid det tar efter förlossningen för det lilla livet att utvecklas så pass att det inte är helt hjälplöst utanför magen och den tid en får räkna med att det tar innan en riktigt har förstått att en nu har rollen som mamma eller pappa – förutom alla de roller en hade innan.

9månader hittar du information, länk- boktips och mycket mer.

Arbetet med 9månader började som ett sätt för att bearbeta första förlossningen, ett akutsnitt våren 1997. Jag läste allt jag kom över och insåg att det där med graviditet och förlossning inte är så enkelt. Med tiden växte det till ett intresse för vad som händer med kroppen under denna period av livet och framför allt varför, delvis kanske för att jag ganska snabbt blev gravid igen och fick uppleva en vaginal förlossning sensommaren 1998. Jag tycker fortfarande att det är en spännande tid men tänker kanske lite mer att den själsliga delen är minst lika viktig för att förstå vad som händer. Det märker förmodligen den som återkommit till 9månader med jämna mellanrum. Våren 2005 kom så lille sladden. Alla tre förlossningarna olika men helt underbara upplevelser.

Efter att jag blev färdig barnmorsa 2006 har detta gått från att vara en entusiastsida till att ha blivit mer av en sida om sådant som rör barnmorskeyrket.

I början av 2000-talet var 9månader Sveriges största fakta-sajt om graviditet, förlossning och den första tiden efter och fick utmärkelser i olika sammanhang för det omfattande innehållet. På den tiden var jag inte barnmorska, jag jobbade inte ens i vården, allt jag läste gjorde i alla fall att jag bestämde mig för att våga steget och skola om mig till barnmorska.

Min väg har varit lite kringelikrokig och jag har jobbat på BB i tio år vilket syns på avdelningen om hudnära vård. Nu jobbar jag som barnmorska på Ungdomsmottagning och befinner mig själv i övergångsåldern så jag tänker mig att sajten de närmaste åren även kommer att handla om dylika ting.

Hoppas att du får en trevlig stund här!
Maria Tingvall
Besök familjen Tingvall!