mother breastfeeding her child

Översikt

Mjölkoligosackarider (MO) är komplexa kolhydrater som finns naturligt i bröstmjölk och andra typer av mjölk. De har visat sig ha en rad positiva effekter på hälsa och utveckling, särskilt hos spädbarn.

Vad är Mjölkoligosackarider?

Mjölkoligosackarider är en grupp av oligosackarider som förekommer naturligt i mjölk. De är särskilt rikliga i människans bröstmjölk, där de utgör den tredje största fasta komponenten efter laktos och fett (Habibi et al., 2024). MO består av flera enkla sockerarter som är sammanlänkade i komplexa strukturer. De vanligaste typerna av MO i människans mjölk är sialylerade och fukosylerade oligosackarider.

Funktioner och Fördelar

  1. Prebiotisk effekt: MO fungerar som prebiotika, vilket innebär att de stimulerar tillväxten av gynnsamma bakterier i tarmen. Detta är avgörande för att etablera en hälsosam tarmflora hos spädbarn (Ottino-González et al., 2024).
  2. Immunologiska fördelar: MO bidrar till att stärka immunförsvaret. De hindrar patogener från att binda till tarmceller genom att agera som decoy-receptorer, vilket minskar risken för infektioner (Wang et al., 2024).
  3. Hjärnans utveckling: Forskning har visat att konsumtion av olika kombinationer av MO under de första sex månaderna av livet är positivt associerad med tidig kognitiv utveckling vid två års ålder (Ottino-González et al., 2024).
  4. Anti-inflammatoriska egenskaper: MO har visat sig ha anti-inflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att balansera immunsystemet och minska inflammation (Tripp et al., 2024).

Forskningsexempel

En studie publicerad i Journal of Mass Spectrometry undersökte strukturen på MO med hjälp av avancerad NMR-teknik. Denna forskning gav insikt i hur dessa molekyler är uppbyggda och deras potential att agera som naturliga antivirala medel (Habibi et al., 2024).

En annan studie i The American Journal of Clinical Nutrition visade att spädbarn som fick olika kombinationer av MO uppnådde bättre kognitiva resultat vid två års ålder. Detta tyder på att MO kan spela en viktig roll i hjärnans utveckling (Ottino-González et al., 2024).

Sammanfattning

Mjölkoligosackarider är viktiga komponenter i bröstmjölk som bidrar till tarmhälsa, immunfunktion och kognitiv utveckling hos spädbarn. Forskningen på detta område är fortfarande under utveckling, men de nuvarande resultaten är lovande och pekar på flera potentiella hälsofördelar med dessa naturliga föreningar.

Referenser

  • Habibi, S. C., Bradford, V. R., & Baird, S. C. (2024). Development of a cyclic ion mobility spectrometry‐mass spectrometry‐based collision cross‐section database of permethylated human milk oligosaccharides. Journal of Mass Spectrometry. https://doi.org/10.1002/jms.5076
  • Ottino-González, J., Adise, S., & Machle, C. J. (2024). Consumption of Different Combinations of Human Milk Oligosaccharides in the First 6 Months of Infancy is Positively Associated with Early Cognition at 2 Years of Age. The American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.06.012
  • Wang, Q., Wang, X., Ding, J., Huang, L., & Wang, Z. (2024). Structural insight of cell surface sugars in viral infection and human milk glycans as natural antiviral substance. International Journal of Biological Macromolecules. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.06.037
  • Tripp, P., Davis, E. C., Gurung, M., Rosa, F., & Bode, L. (2024). Infant microbiota communities and HMO supplementation independently and synergistically shape metabolite production and immune responses in healthy mice. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/nxz310

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.