Ibland blir det bara för mycket corona och covid-19. Det pratas och skrivs om det överallt och det är ju inte så konstigt egentligen eftersom allt vi gör påverkas av det oavsett om vi sitter isolerade hemma eller rör oss ute i samhället av olika anledningar – vissa arbeten måste hållas igång oavsett hur det är för andra.

Bara det att isolera sig och hålla social distans gör något med oss människor. Vi är sociala varelser, vi behöver kontakt och interaktion med andra. Att sitta hemma, frisk, och inte kunna gå ut blir till slut väldigt jobbigt och har en svårt att hitta annan sysselsättning så blir det lätt att en börjar grubbla och fundera.

Vissa av oss har medvetna eller undermedvetna minnen av att bli övergivna som små, att bli sittande hemma utan kontakt med andra kan trigga känslan av att vara lämnad ensam. För vem som helst som bor ensam eller inte har så många att umgås med på de sätt vi måste hitta nu kan dessutom ovissheten om hur länge detta ska pågå lägga extra tyngd till oron.

Några förslag, som kan vara hjälpsamma är:

  • Skaffa rutiner: Jobbar du normalt måndag till fredag försöker du till att börja med att hålla tiderna för måltider. Hoppa ur pyamasen och klä på dig så du känner att det är dag. Ta pauser och fikaraster om du jobbar hemifrån – det gäller även om du inte gör det för den delen.
  • Umgås digitalt: Det finns så många sätt att hålla kontakten med släkt och vänner, nu om någon gång får det inte spela någon roll om det är via video, sms eller annat. Det finns till och med de som firar bröllop digitalt. Det måste å andra sidan också få vara OK att ha en sporadisk kontakt ifall den andre inte orkar svara på en gång. Skicka en bild för att visa att du bryr dig om någon.
  • Hitta nya sociala sammanhang: Passa på att gå med i grupper på Facebook eller följa människor på valfritt socialt medium som delar samma intressen som du och knyt kontakter på så sätt, det är något en kan göra aktivt men som inte kräver mer engagemang än du själv orkar lägga på det.
  • Angående rutiner: När det gäller informationsflödet kan det vara en livräddare att begränsa informationen om covid-19. Det är viktigt att hänga med så en har koll på aktuella riktlinjer – får du gå ut eller ej och på vilket sätt i så fall – men det räcker att kolla en nyhetssändning eller en nyhetssajt ett par gånger om dagen, kanske en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen.
  • Satsa på en hobby: Om du har något du skulle vilja kunna eller något gammalt projekt som ligger i en låda och samlar damm så kan det vara något som hjälper till att fokusera på något annat än corona och som kanske till och med visar sig vara riktigt roligt. Vi har ju fördelen av att faktiskt få gå och handla eller hämta ut paket ifall det är något vi saknar för att kunna komma igång med en hobby. Postnord vet jag har en app där du kan låta någon annan hämta ut paket åt dig om du inte kan göra det själv.
  • En sak till angående rutiner: Försök hitta en rutin för motion. Vi får faktiskt vara ute men vi ska hålla avstånd, så att ta en promenad i friska luften utan trängsel är OK. Prova yoga, det finns appar att ladda ner. En som jag använder mycket heter Keep som också har en app för styrketräning, båda apparna har program och enstaka träningspass i olika nivåer beroende på hur vältränad du är.

Jag hoppas att mina förslag kan hjälpa någon att klara sig igenom detta. Personligen är rutiner, träning och hobbies det som fick mig att må bra när jag inte fick gå ut på grund av kvarvarande covid-symtom.