Filmprojekt om Barnmorskeupproret

Åse Fougner som är dokumentärfilmare, regissör och producent planerar att göra en film som följer barnmorskor i Stockholm. Idén kom i och med barnmorskornas kamp för en trygg och säker förlossningsvård. Hon har tidigare bland annat gjort TV-serien Barnmorskorna (2008) och dokumentärprojektet Född 2010 (2012). Filmen kommer att göras tillsammans med fotografen Malin Korkeasalo.

I projektbeskrivningen står det att:
Det här är inte en support-film för barnmorskornas kamp. Filmen tar inte ställning för vem som har rätt och vem som har fel i enskilda sakfrågor. Vi är istället intresserade av människorna bakom protesten, deras inre liv, drivkrafter, rädslor och beslut. Vi vill skildra de nära inpå. Vilka personliga konsekvenser får det att ställa sig upp och vara motvals? Vad kostar det för en människa, istället för att bara jobba på? Vad står på spel?

Jag ser fram emot att se filmen, särskilt som den inte är en kampfilm i sig utan för att den skildrar människorna som kämpar för att det ska bli bättre. Jag önskar att jag kunde och orkade engagera mig i detta eller något annat men det är svårt när man måste tänka på sin egen hälsa i första hand. Det värsta är väl att det är lätt att alltid tänka så, att slå sig till ro med det man har. Det är väl bara att vänta på att bägaren rinner över, som den gjort för kollegorna i huvudstaden och – faktiskt – på fler håll i landet.