Att få ett barn med oklart kön


När ett barn föds brukar den första frågan till föräldrarna vara; Blev det en pojke eller en flicka? Ibland dröjer det innan föräldrarna kan svara på den frågan. Till exempel om barnet föds med disorder… of sex development, DSD. Barnet är då född med könsorgan som bär spår av både man och kvinna.

Hur viktigt är det att vara pojke eller flicka? Vilken roll spelar det egentligen? Förutom att det underlättar om man är det ena eller det andra om man vill ha egna barn? Det spelar roll om vi tror att det är en flicka eller en pojke vi möter för vi bemöter dem på olika sätt. Vi gör det kanske inte alltid eller ens medvetet men det finns med där. Från det att vi frågar om bebisen är en flicka eller pojke. Ibland spelar det faktiskt roll å ena sidan eftersom pojkar är känsligare vid födseln än flickor, då är flickor starkare. Å andra sidan ska det ju inte spela någon roll vilken vård man får – om man behöver den.

I mitt möte med föräldrarna försöker jag att prata könsneutralt, inte lägga värderingar i om det är en flicka eller pojke men det är inte lätt. Föräldrarna kallar ju barnet hon eller han, inte hen – oftast i alla fall. Jag går allt som oftast i fällan, särskilt om den lille gossen fått ärva storasysters kläder och har något rosa på sig.

Jag vet inte hur ofta det händer att det är svårt att avgöra barnets kön. Jag har varit med om det ett par-tre gånger. Några föräldrar bryr sig inte om det, de tar det lugnt och väntar tills det fått provsvar och berättar för sina anhöriga hur det ligger till. Andra tycker det är jättejobbigt, vet inte hur de ska hantera det själva och än mindre hur/om/när de ska berätta för sina anhöriga att de faktiskt inte vet än. Då är det viktigt att få bra stöd. Vi som har hand om barnet och dess föräldrar försöker göra så gott vi kan men vi skulle kunna bli bättre, inte minst genom att prata om det även när det inte är aktuellt på avdelningen.

Källa:
Sveriges Radio: Att få ett barn som föds med oklart kön – Kropp & Själ 2015-05-26