Amma offentligt

Ett barn som inte genast vill suga tag i bröstet kan få vilken mamma i offentligheten som helst att börja svettas. Detta är ett passionsdrama som inte bara avslöjar mammans dåliga förmåga att ta hand om barnet, det försvårar också försöken att hålla handlingen hemlig för omgivningen. Det bästa vore ju om kvinnan kunde tanka barnet som vore det välling eller vatten så allt kunde vara över så smärtfritt som möjligt.

There is evidence that women breastfeed longer when they feel comfortable about doing it in front of other people. One obstacle they encounter is that breastfeeding openly is often perceived as a form of exhibitionism. So if breastfeeding is to take place outside the home many women feel relaxed only when the act is disguised.

Sheila Kitzinger Modesty in Breastfeeding MIDIRS Digest, September 2000

Sheila Kitzinger skriver om att kvinnor ammar längre om de tycker att det går bra att göra det inför andra människor. Det finns nämligen ett hinder som gör att många kvinnor drar sig för att amma offentligt: de ses som exhibitionister vilket gör att de själva eller andra anser att det anständiga vore att dölja vad de håller på med. Att göra något så oanständigt kan göra både utövaren och åskådaren generade.

Inte nog med att en del ser offentlig amning som en exhibitionistisk handling, det kan till och med upplevas som om de båda njuter av amningsstunden. Barnet sörplar, smackar och hugger efter bröstet som en hungrig gökunge – en högljudd njutningsstund som saknar all anständighet! För att inte tala om en mamma som ammar ett större barn, ett barn på två-tre år som själv söker efter bröstet!!!

Tja, vad ska man göra då om man vill amma så länge som möjligt men har svårt att bortse från vad andra kanske tänker när de ser en ammande mamma? Kanske man själv bär på liknande tankar när man ser en annan mamma som ammar? Det är inte så lätt att ändra sin inställning ens med den bästa vilja i världen. Det man kan försöka tänka på är att amning är en naturlig del i ett spädbarns liv de första månaderna när det behöver modersmjölken som sin enda föda, även efter den tiden är den också naturlig även om det bara innebär en efterrättsskvätt eller tröst i en ovan situation. Barn är naturliga i sitt sätt att vara och har ännu inte lärt sig att man ska äta tyst och effektivt, ibland kanske du själv tuggar lite långsammare för att hinna njuta av din favoriträtt? Kanske smackar du till och med lite?