Mallorca 2005

Mallis -05Vi var till Mallorca i två veckor när minsta sonen var 2 månader. Då ammade jag fortfarande helt och behövder inte ha med mat, nappflaskor eller liknande. Det vi hade med oss för att skydda bebisen mot solen var solkräm med fysikaliskt skydd, han fick sitta i skuggan i vagnen så mycket det gick. Den använde vi på de delar av kroppen som inte täcktes av sol. Blöjor tog vi också med ett stort paket som tur var, paketet räckte bara drygt en vecka så vi fick köpa nya där nere, de billigaste vi hittade var dubbelt så dyra som hemma. Även om det är tråkigt att bära blöjor på resan ner så tycker jag det är värt det, utrymmet som blir över till hemresan kan man stoppa souvernirer i 😉 En bärsjal är faktiskt oerhört praktisk när man är ute och går eller åker buss (ibland kan det vara bökigt att ha med vagnen), lilleman sov eller bökade runt i sjalen när vi var ute på våra utflykter och verkade riktigt nöjd med tillvaron. Tja, det var väl de viktigaste sakerna, svala kläder och så också förstås…

Ska man åka till medelhavet med små barn tycker jag att man ska åka på våren eller tidigt på sommaren. Vi var dit vid månadsskiftet maj-juni och det var helt perfekt, varmt som en vanlig svensk sommar, inte så mycket turister och grönt! Vi hade vagn med oss men bar mest i bärsjalen, bebisen (som var 2 månader då) sov eller bökade runt lite därinne och det gick att göra riktigt långa turer innan han tröttnade. Mallorca har både busslinjer och tåglinjer, vi utnyttjade båda delar. Med en bebis är det ganska trevligt att göra en buss- eller tågutflykt – det finns aircondition och man kan amma när bebisen blir hungrig.

Jag vet inte hur de ser på amning i Spanien eller hur turister från andra länder gör det så jag försökte att sätta mig så att så få som möjligt skulle uppfatta det som stötande. Då är bärsjalen bra att ha med, den kan dölja lite att man ammar och den skyddar bebisen mot solen när man lägger över den.

Finns det möjlighet så tycker jag att man kan hyra eller låna vagn, de som finns där nere är inte riktigt anpassade för riktigt små bebisar men det är otroligt tråkigt om den egna vagnen skulle gå sönder i hanteringen på flyget, jag vet. Även om man inte tror det ska hända en själv så inträffar det ibland och man får kalkylera lite med riskerna innan man bestämmer sig.

Att flyga var en liten historia i sig men låt oss säga så här: det är inte roligt att sitta fast på en flygplats, men inte så mycket att göra åt och det är sådant som händer. Man får göra det bästa av situationen. För oss och bebisen fungerade det ändå riktigt bra att flyga, jag tror faktiskt att det fungerar bäst att flyga med bebisar som är några månader gamla eller lite större barn. I åldern däremellan kräver de aktivitet på ett annat sätt och har inte något tidsbegrepp när de har det tråkigt. Jag ammade vid start och landning ammade jag, det fungerade bra. Tyvärr är det lite svårt att veta i förväg när man ska börja att amma – åtminstone om man inte flyger så ofta – så han var klar när det började trycka i öronen. Det verkade ändå som om han kompenserade automatiskt eftersom han låg och sög tomt med munnen.

På det stora hela tycker jag att det var trevligt att vara ute och resa med liten bebis. Han krävde inte så mycket mer än mat och sömn. Vi fick planera våra dagar lite, skugga mitt på dagen och de lite längre promenaderna på kvällen. Bada och sola blev det oftast på förmiddagen en stund tills lilleman sade ifrån att det var för varmt.