Kriget dödar flest – på BB

BB – Afghanistans värsta krigsfältI dag – med två dygn kvar till valet – besöker Aftonbladets Johanne Hildebrandt och Magnus Wennman platsen där 17 000 kvinnor dör varje år. Här är Afghanistans värsta slagfält: BB. [Aftonbladet]

Afhanistan är det land i världen där det är näst farligast att föda barn enligt Aftonbladet. 17 000 kvinnor dör varje år under graviditeten, förlossningen eller tiden närmast efter förlossningen (barnsängstiden). Det är till och med större risk än att dödas i själva konflikten. Enligt tribunalen för mänskliga reättigheter i Geneve dog över 800 civila under perioden januari till maj i år och till och med juni dog 1013 civila enligt FN. Det går inte att jämföra tragedier på ett rättvist sätt men det ger ändå lite perspektiv på problemet med förlossningsvården i landet.

Afghanska kvinnor löper åtta gånger högre risk att dö på grund av barnafödsel än att dö i kriget, vi matas ständigt om rapporter om konflikten men sällan om kvinnors levnadsförhållanden. Våldet som bidrar till de odrägliga förhållanden som civila får leva under, våldet som bidrar till ett underskott av läkare och barnmorskor. Enligt Aftonbladet (jag har inte orkat dubbelkolla siffrorna) föder 80% av kvinnorna hemma utan att ha stöd av någon som är tränad att hjälpa till vid förlossningar vilket bidrar till dödligheten.

Att kvinnor dör är ju bara halva problemet. Många gånger innebär det också att barnet dör, en dubbel tragedi. På grund av att kunskapsnivån inte är så hög saknar många kvinnor (för det är de som har huvudansvaret för barnen) kunskap om att sköta nyfödda som är sjuka eller skadade vid födelsen. I många fattiga länder kalkylerar maken om det är värt att lägga pengar på sjukhusvård eftersom han kanske inte har råd att bekosta en eventuell begravning istället.