Ibland är det svårt att sova om natten

Att dygnsrytmen viktig för hälsan i det långa loppet vet nog de flesta, det där att få i sig ljus på dagen, släcka ner på kvällen och så vidare. Samtidigt tror jag att vi ofta är allt för fokuserade på åtta dygns nattvila. Det är lätt att bli stressad över sömnen när en ligger och vrider och vänder på sig för att hitta en ställning där det går att somna om.

Jag tror inte att det behöver vara så, det viktiga kanske snarare är att få 7-9 timmars dygnssömn. Allt fler forskare pratar om det. Varje sömncykel med djup och ytlig sömn är ca 45 minuter så blir en störd precis när en är på väg att somna går det att prova att göra något annat en stund (läs, lyssna på musik eller vad en klarar) så kan det komma en ny chans inom en timme.

För mig personligen brukar det fungera bäst att gå upp en stund, titta på TV eller ta en macka. Något stillsamt som fokuserar på något annat än sömn.

Om sömnen på natten varit dålig så går det att sova igen en del genom att ta en tupplur eller bara slänga upp fötterna och vila en stund.