frozen wave against sunlight

Vad händer i kroppen under övergångsåldern?

Detta TED-talk handlar om vad som händer i kroppen under övergångsåldern. Tyvärr finns det inte transkriberat till svenska.

Ibland blir det lite förvirrande när en läser engelskspråkiga texter om övergångsåldern eftersom de ofta slarvar med användningen på ett sätt och i svenskan så slarvar vi på ett annat sätt.

  • Övergångsåldern är hela perioden från det att de första tecknen kommer, via den sista mensen och tills det blir något så när stabilt i kroppen igen men på ett nytt sätt.
  • Menopaus betyder ordagrant ”när mensen tar paus/slutar” och betecknar den allra sista mensen. Definitionen är att en kommit i klimakteriet när det gått ett år efter sista mensen. Egentligen gör en det rean i samband med att den sista mensen tagit slut men kommer det någon mer mens under det där året får en börja räkna på nytt igen.
  • Klimakteriet är tiden efter menopaus.

Så låt oss säga att du är i klimakteriet. Vad är det bästa du kan göra? Om du lider finns det nästan alltid någon form av hjälp. Om du röker, försök definitivt att sluta. Det minskar risken för hjärtsjukdomar, det kan också minska vissa symptom på klimakteriet. Att minska stressen och få tillräckligt med sömn är också bra. Fokusera på att äta en hälsosam, balanserad kost rik på kalcium och D-vitamin för friska ben och försök att få minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet i veckan, särskilt om det är viktbärande övningar som vandring, dans eller jogging. Tala med din läkare om du tappar sömn eller har värmevallningar eller upplever andra symptom som påverkar din livskvalitet. Lita inte på bärbara magneter eller så kallade sammansatta hormoner. Dessa är otestade och har risker. Det finns en mängd beprövade alternativ, från kognitiv beteendeterapi till {FDA-godkänd*} östrogen och några icke-hormonella mediciner som kan vara till stor hjälp. Det finns så många varianter och kombinationer av alternativ att säker terapi kan anpassas för nästan varje kvinna.

What really happens to your body during menopause? Jen Gunter

* Läkemedelsverket och Socialstyrelsen arbetar fram olika delar av behandling och vård i Sverige.