woman in red long sleeve shirt sitting on chair while leaning on laptop

Humörsvängningar och sömnbrist vanligt vid klimakteriet

Kvinnor önskar att de visste mer om klimakteriet, innan olika symtom som hjärtklappning, sömnstörningar och humörsvängningar dök upp. Dessutom tyckte de att det var svårt att hitta rätt i vården. Det visar en studie vid Lunds universitet.

Många kvinnor vet inte om de är i klimakteriet, de vet inte heller att symtomen ofta börjar flera år innan mensen försvinner. Samtidigt är det vanligt att uppleva besvär under övergångsåldern, 75 procent uppger att de upplevt besvär medan 25 procent inte märker något innan mensen slutar.

Många letar kunskap på andra ställen som pratar med väninnor, sin mamma, läser böcker, lyssnar på poddar och letar hälsoinformation via nätet och sociala medier innan de tar kontakt med vården. När de väl kommit fram till att de vill vända sig till vården är det inte självklart vart de ska vända sig. Barnmorskor kan ge bra information om klimakteriet men får inte skriva ut hormonbehandling. En läkare på vårdcentralen kan skriva ut läkemedel men vill gärna skicka vidare till experterna, gynekologerna, som det i sin tur är stor brist på vilket leder till långa väntetider.

Behandling med östrogen och gestagen är effektivt mot alla klimakteriebesvär. Sjukvården i Sverige är restriktiva med att rekommendera naturläkemedel, eftersom det inte finns lika mycket forskning på dem som på hormonbehandling.

Källa:
Lycke, A., Brorsson, A. (2023) Swedish women’s experiences of menopausal transition: A focus group study. Sexual & Reproductive Healthcare. Volume 35