frozen wave against sunlight

Länken mellan övergångsåldern och könsskillnader på jobbet.

Detta TED-talk handlar om hur det kan påverka karriären att gå igenom övergångsåldern, särskilt om hormonförändringarna påverkar måendet och förmågan att klara jobbet ”som vanligt”.

Inte bara äldre som identifierar sig som kvinnor går igenom klimakteriet: ickebinära, transmän och yngre kvinnor kan alla känna av klimakteriebesvär. Besvären kan kan vara fysiska med så skilda symtom som värmevallningar, ledvärk, urininkontinens och riklig mens. De kan också vara mentala som ångest, depression, tillfällen med lågt självförtroende eller sömnsvårigheter. Symtomen kan förändras över tid, så det betyder att du aldrig riktigt vet vad du kan förvänta dig.

Flera studier har visat att många kvinnor avstår karriärkliv under övergångsåldern därför att deras besvär gör att de inte vågar eller orkar ta chanser de erbjuds. Många måste stanna hemma från sitt arbete på grund av sina symtom. Och i ytterligheterna gör kvinnor allvarliga val om sina karriärer. I värsta fall ger många upp sin karriär helt, upp till 8 procent av kvinnorna i en studie sa upp sig från sina positioner på grund av klimakteriebesvär.

Ungdomsmyten gör det svårt att visa att en har besvär av övergångsåldern, det är så vanligt att behöva springa in på toaletten och svalka sig med kallvatten när det kommer en värmevallning. Vem vill gå med stora svettfläckar under armhålorna? En mens som beter sig slumpmässigt hjälper inte heller, ibland är cykeln jättelång, nästa gång har mensen knappt slutat innan nästa kommer. För att inte tala om störtfloden! Det hjälper inte att en haft rikliga blödningar tidigare i livet, de kan bara bli värre!

Landskapskontor där det inte går att stänga in sig när en har värmevallningar eller behöver en lugnare miljö ger en dålig arbetsmiljö för många kvinnor. Ibland kan det till och med vara hjälpsamt att kunna jobba hemifrån, det kan göra att det går att jobba mer effektivt om en inte behöver oroa sig för hur en ska hantera sina symtom inför andra och kanske anpassa sin arbetsdag lite.

Allt det här gör det så viktigt att prata med varandra om hur vi mår och vad som händer med oss under övergångsåldern. Det är först när det naturliga åldrandet kan ses som naturligt som det också känns naturligt att prata om det.

Till exempel, ”Jag har en riktigt tuff dag på grund av mina symtom och det gör det svårt för mig att prestera som bäst på kontoret.” I de fall där det inte är möjligt, kan jag säga saker som ”Jag måste ta några fler pauser i dag snarare än en lång paus” eller ”Vänta en sekund – jag har en värmevallning.” Jag tror verkligen att mer öppenhet om detta ämne, liksom lättnad från ett kontor kring schemaläggning eller mer frekventa raster kommer att göra en enorm skillnad för att behålla kvinnor och få dem över nästa karriärhinder.

The link between menopause andd gender inequity at work. Andrea Berchowitz

Kunskapen inom vården måste också bli bättre. När en träffar läkare eller barnmorska har en rätt att få relevant information och erbjudande om bra behandling så att det går att klara av livet under den här perioden i livet.