Det är inte ovanligt att kvinnor som är motiverade att amma sitt nyfödda barn ändå får problem när de ska komma igång. En amerikansk studie visar att det är vanligast att förstföderskor har svårigheter att komma igång med amningen.

Samma dag som förlossningen har uppemot hälften av kvinnorna kommit igång med amningen och fått den att fungera, efter tre dagar har var femte kvinna problem och efter en vecka var sjunde. Oftast är det förstföderskor som tar lite längre tid på sig att få igång amningen, andra faktorer som påverkar amningen är kejsarsnittsförlossning, inverterade eller platta bröstvårtor, hur barnet mår vid förlossningen, användning av mjölkersättning de första två dygnen, användning av napp, kvinnans BMI och stora förstfödda barn. När det gäller prematurfödda barn är den största faktorn som påverkar amningen hur barnet självt mår.

Även om de flesta trivs med att amma så är det många som känner att de hade behövt mer hjälp att komma igång i början. Många saknar information om amning och vad man kan förvänta sig av den, de vill ha hjälp att lägga barnet rätt till bröstet för rätt tag, de vill ha konkreta råd och förslag, de vill ha bekräftelse på sina känslor och de vill ha uppmuntran och stöd.

Det är inte ovanligt att det tar mer än 72 timmar efter förlossningen innan mjölken kommer igång ordentligt. Därför är det viktigt att man inte ger upp utan försöker amma trots att det verkar tungt och meningslöst till att börja med. Att lägga ner lite arbete på att få till amningen de där första jobbiga dagarna lönar sig oftast i längden. Faktorer som kan påverka amningen och bidra till att det kan ta någon dag extra att få flyt i amningen är:

  • övervikt eller fetma hos kvinnan
  • akut kejsarsnitt
  • långdragen förlossning
  • låg födelsevikt hos barnet
  • att ge tillägg utan medicinsk indikation