Sedan de första engångsblöjorna började tillverkas 1959 så har det skett en stor utveckling. Grovt räknat använder varje barn cirka 2000 engångsblöjor per år. Bästa alternativet ur miljösynpunkt är dock tygblöjor, miljömärkta engångsblöjor är näst bästa alternativet. Sverige är det västland där föräldrar använder mest tygblöjor. Det är svårt att få fram oberoende jämförelser mellan tyg- och engångsblöjor. Fördelar med tygblöjor är att de kan återanvändas, man använder inga plaster och kostnaden för ett barn är barahalva mot engångsblöjor – använder man blöjorna till flera barn blir kostnaden ännu mindre, tygblöjor brukar också kunna leda till att blöjtiden blir kortare än om man använder engångsblöjor. De som hävdar att tygblöjor inte ger någon miljövinst pekar på att det går åt mycket energi för att tvätta och torka blöjorna. Tvättar man på rätt sätt blir energiåtgången minimal: full tvättmaskin, rätt temperatur, rätt dosering av tvättmedel, miljömärkt tvättmedel samt hängtorka. Tänk också på att köpa miljömärkta tygblöjor eftersom vissa bomullsodlare tillför mycket näring och bekämpningsmedel.

Bästa sättet att sköta sina tygblöjor är att skölja av dem i kallvatten innan de läggs i en hink eller påse tills det är dags att tvätta. De kan ligga några dagar så att man får ihop en full tvättmaskin. Blöjorna kan tvättas tillsammans med annan tvätt om man så önskar. Ofta räcker det att köra sköljprogrammet i maskinen, och att tillsätta lite ättika istället för tvättmedel. Det behövs inte varmare tvättvatten än 60 grader men man kan tvätta ur dem i 90 grader någon gång då och då. Pulvertvättmedel är bättre än flytande tvättmedel, använd aldrig sköljmedel eftersom det försämrar blöjan och använd miljömärkta blekmedel om det ska användas.

Om man vill kan man använda rispapper för att fånga upp bajs. En del föräldrar lär sig när det är dags för barnet att bajsa och kan lägga in rispapper i lagom tid innan, på så sätt minskas användningen av rispapper.

Den som är det minsta händig och tycker att återanvändning av gamla saker är bra kan göra egna tygblöjor. Man kan använda gamla ylletröjor, tjock flanell, mikrofleece-tröjor eller gamla frottéhanddukar. Den enklaste varianten gör man genom att klippa tygstycken som är ungefär 50×50 cm stora och sedan sick-sackar runt om. Har man köpt ett prova-på-paket så kan man hämta inspiration därifrån för att göra inlägg och dylikt. Frottéhanddukar klippta i lite mindre storlek, ca 20×20 cm som sick-sackats runt om kan användas till tvättlappar.