Har man väl skaffat en bärsjal märker man så småningom att det är bra att ha ett par olika sjalar anpassade efter tillfälle, en sjal kan också kosta ganska mycket så det kan löna sig att försöka sig på att göra en egen. Bär man länge kan det vara skönt att linda en långsjal kring kroppen, bär man korta sträckor är det mer praktiskt med en kort sjal som man bara hänger över axeln. Det är inte svårt att tillverka en egen men det gäller att försöka vara lite noggrann i sitt tygval så att sjalen inte går sönder när man bär.

Man kan i princip välja vilket tyg man vill och som man tycker om men det finns ett par kriterier som tyget behöver uppfylla för att det ska fungera som bärsjal. Det måste ha en viss hållbarhet (allt för skira tyger är inte att rekommendera), det får inte vara allt för töjbart (om man inte kan tänka sig att bära barnet nerefter knäna efter en stund) och det bör vara töjbart på diagonalen, inte på bredden eller längden.

De flesta sjalar är ungefär 70-75 cm breda så att köpa en metervara, gardin, duk eller ett överkast som är 150 cm i bredd går utmärkt. Ju mer skrynkelfritt desto bättre om du inte kan tänka dig att stryka med jämna mellanrum förstås. Det är bara att dela på längden så får man material till två sjalar om man så vill. Är det ett stadigt tyg behöver man inte klippa längs hela längden utan det räcker att göra ett litet klipp och sedan dra isär tyget, då får du ett snitt som följer trådrakan exakt, prova lite försiktigt först om du är osäker. Fördelen med att köpa en gardin, duk eller överkast är att de redan är fållade på minst tre sidor så det bara är högst en sida som behöver göras färdig.

Längden beror på hur man tänkt använda sjalen, från knappt två meter och upp över fem meter kan gå åt, till viss del beror det på hur stor man är själv också. Vill man börja med att göra en sjal till vagga eller höftsits räcker ett tyg som är ca 190 cm långt (för att bära i vagga räcker 50 cm i bredd), vill man göra en sjal som man kan linda runt kroppen och på så sätt få optimal avlastning behöver sjalen vara minst tre meter men ju längre desto fler knytsätt att välja mellan.

Vill man inte använda den oanvända halvan av ett bredare tyg till en andra sjal kan man sy ihop delarna i kortändan och göra en dubbelt så lång sjal. Lägg avigsida mot avigsida och sy ihop de båda delarna, vänd sedan på tyget och lägg rätsida mot rätsida ihop igen, den första sömmen ska då bli invikt i skarven, sy slutligen en tredje söm för att sy fast skarven i tyget så att den inte sticker ut.

Gör man en kort sjal eller en sjal i lite kraftigare tyg kan man köpa till ett par ringar (ca 7-10 cm i diameter, ) till att hålla ihop sjalen istället för att knyta om man vill ha ett lite nättare arrangemang, men ett par ”riktiga” sjalringar kostar ungefär lika mycket som själva sjalen. Det kan vara svårt att hitta bra alternativringar eftersom de måste vara hållbara och att lita på när man bär barnet, de får inte vara veka eller gå upp i skarven medan man bär. Titta efter ringar som verkar kunna hålla för 50-100 kg så att de säkert håller de dragkrafter som uppstår när du bär. Det kan finnas i välsorterade sybehörsaffärer, järnaffären, hästbutiken eller liknande.

Maria Tingvall