elderly woman in modern outfit

Sajten Vetenskap & Hälsa som drivs genom ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne. Där finns också en podd där olika ämnen presenteras.

Podd: Klimakteriet – lättare med bättre koll är ett avsnitt som handlar om övergångsåldern och klimakteriet. Pernilla Ny som forskar och undervisar om klimakteriet vid Lunds universitet och arbetar som barnmorska vid en klimakteriemottagning intervjuas om aktuell kunskap om klimakteriet och övergångsåldern. Hon berättar även om sitt arbete som barnmorska på en klimakteriemottagning.

Jag tycker att de beskriver och förklarar olika aspekter av övergångsåldern på ett tydligt sätt. Ganska stor del av avsnittet handlar om HRT, hormonterapi, vilka fördelar och risker som finns med det. Som att de som behöver hormonterapi har ett fönster där de ska börja med östrogen och att det en inte ska börja efter sextio års ålder. Friska kvinnor kan använda östrogen, gärna i kombination med gestagen, och det behövs inte någon gynundersökning för att börja med hormoner.

Alternativa metoder presenteras också, en av de saker som är viktig att tänka på är att inte använda läkemedel utskrivna på recept tillsammans med alternativa metoder som havtorn eftersom det blir dubbelt upp av östrogener. Det gäller att läsa på innan en börjar med naturläkemedel.

Alla märker av övergångsåldern på olika sätt, en del märker inte alls av det medan andra lider av det. Sömnsvårigheter på grund av svettningar är ganska vanligt. Torra ögon är symtom som många inte tänker på östrogenbrist. Tandhygien är också viktigt på grund av hormonförändringar.

Sexlivet kan påverkas genom att även slemhinnorna i underlivet blir torrare och hormonbalansen kan göra att sexlusten minskar eller försvinner men det finns hjälp genom lokal hormonbehandling. Samtidigt ökar sexlusten med åldern och för mångas om inte längre riskerar att bli gravida.

Menopause Rating Scale används på mottagningen där Pernilla Ny, där ingår bland annat frågor om det psykiska måendet. Det är viktigt att kartlägga måendet om en mår dåligt under övergångsåldern så att en får rätt hjälp. Även om hormonförändringarna påverkar humöret och måendet så är många väldigt aktiva i familjen och på jobbet, det är vanligt med utmattning kopplad till livssituationen snarare än hormonerna. Problem med sköldkörteln kan till exempel ge liknande symtom som klimakteriebesvär.

De som kan sätta situationen i ett sammanhang, som förstår vad som händer i kroppen och knoppen har också lättare att hantera förändringarna som händer i kroppen. Att gå igenom övergångsåldern är lika naturligt som att gå igenom puberteten och vi märker av det på olika sätt, var och en av oss. Om alla, både yngre och äldre, män och kvinnor har kunskap om övergångsåldern så kan livet underlättas för de som är i övergångsåldern så att de slipper fördomar om klimakterietanter.

Lyssna på podden: Podd: Klimakteriet – lättare med bättre koll