Bok, utgiven i samarbete med tidningen Vi föräldrar, om den oro som många föräldrar känner. En allmän del om orons funktion och varför vi har dåligt samvete. En ålderindelad del om oro och skuld i olika åldrar som avslutas med barnpsykologen Malin Alfvéns svar på frågor från föräldrar som vänt sig till henne.

Med oron följer oftast skuldkänslorna. Vi föräldrar tar på oss skulden för att barnet äter fel, inte har kompisar och så vidare och så får vi dåligt samvete. Vad gör vi för fel? Boken innehåller en allmän del om orons funktion, varför vi har dåligt samvete och att vissa oroar sig mer än andra. Därefter följer en åldersindelad del om oro och skuld i olika åldrar som avslutas med frågor och svar där barnpsykologen Malin Alfvén besvarar frågor från folk som vänt sig till henne då de varit som mest oroliga när det gäller barnen.

Exempel ur den allmänna delen: ”Vi föräldrar är inte ensamma om att uppfostra barnet. Barnet har redan från födseln med sig egenskaper som viljestyrka, blyghet, aggressivitet och förnöjsamhet som vi föräldrar reagerar på och påverkas av. Det är bland annat därför som vi inte kan uppfostra syskon på exakt samma sätt.” Exempel ur den åldersindelade delen: Under graviditeten: ”oro för att jag åt opastöriserad ost i graviditetens början”, inför förlossningen: ”oro för smärtan – kommer jag att stå ut?”, oro med en nyfödd: ”kommer jag att klara om barnet bara skriker?”, oro de första åren: ”oro för att inte uppfostra barnet på rätt sätt”, ”oro för att barnet ska må dåligt av att få ett syskon”, oro 3-5 år: ”oro för att barnet har för långa dagar på dagis”, oro 6-11 år: ”oro för att barnet är ute för litet”.