När barnet ligger i livmodern sista tiden innan förlossningen övar det sina sväljreflexer, så vid födelsen är magen ganska full. Det brukar inte vara något större problem men ibland behöver det komma ut innan barnet kan komma igång och suga ordenligt.

Barnbeck

Spädbarn som ammas kan bajsa var 10e dag lika väl som 10 gånger om dagen! Det första bajset kallas barnbeck och är svart, segt och kladdigt. När mjölken kommit igång övergår färgen mot grönt och blir så småningom allt mer gulaktigt, kesolikt i konsistensen och luktar lite surt. Det är normalt att det varierar ganska mycket, delvis beror det också på vad modern äter hur mycker det varierar från dag till dag.

Barnspyor

De flesta nyfödda kräks någon gång de första dagarna efter förlossningen. Har barnet hunnit bajsa i fostervattnet innan födelsen eller råkat få i sig lite blod i samband med själva födelsen kan det som kommer upp vara lite brun-färgat. Det är ingen fara, men det är bra att hålla barnet lite under uppsikt de första dagarna i så fall. En del barn kräks mer än andra, ibland kan det se lite otäckt ut närbarnet kräks och man inte riktigt vet hur man ska göra. Det brukar underlätta om man håller barnet vågrätt på sina armar, gärna så att man kan tippa över barnet på magen om det verkar jobbigt.

Hicka

Hicka får de flesta spädbarn någon gång. Oftast beror det på att magen är full och går över efter en stund. Vill man hjälpa barnet kan man prova att lägga det på sidan eller att hålla barnet mage mot mage, sätta sig och luta sig lite bakåt en stund.