När du ammar ska du nära både dig själv och ditt barn. Under graviditeten har du förmodligen samlat på dig en del reserver i form av fett, därför behöver du i allmänhet inte äta särskilt mycket mer än du åt i slutet av graviditeten. Däremot är det viktigt att äta allsidigt och att se till att få i sig gott om vätska för att hålla igång mjölkproduktionen. Amningen i sig hjälper dig att minska i vikt, särskilt om du helammar, du ska inte banta medan du ammar eftersom ditt behov av vissa vitaminer och mineraler är större än normalt.

Tidigare fanns det en hel del rekommendationer när det gällde vad man ”fick” och ”inte fick” äta medan man ammade. Numera anser man (läs: Livsmedelsverket, som ger ut rekommendationer) att i stort sett allt är tillåtet så länge man märker att barnet inte mår dåligt av det man äter. Precis som under graviditeten – och för all del annars i livet – så är det bra att undvika mat som kan tänkas innehålla miljögifter, generellt kan sägas att all fisk från Bottniska viken, Östersjön, Vänern och Vättern bör undvikas. Abborre, gädda, gös, lake och ål likaså. Någon gång i månaden eller om året kan man äta dessa fiskar, de är ju inte direkt dödliga, om man blir bjuden på kalas eller glömmer sig men man bör inte äta varje vecka eller ens varannan.

Kött, mejeriprodukter och jordnötter kan du äta som vanligt medan du ammar om det inte finns allergi mot födoämnet i familjen, då gäller det förstås att vara försiktig. När det gäller kött och mejeriprodukter så finns risken att fostret smittas av mikroorganismer under graviditeten, den risken anses vara minimal vid amning och därför har restriktionerna för det tagits bort. Det kan ändå vara bra att vara försiktig med opastöriserad mjölk, råa skaldjur och gravad fågel eftersom det kan bli besvärligt för både dig och barnet om du skulle råka bli sjuk efter att ha ätit av något som varit smittat av någon mikroorganism.

Alkohol och tobak är lika viktigt att avstå från under amningen som under graviditeten. Förutom att passiv rökning inte är bra och alkohol påverkar framför allt omdömet så går såväl alkohol som nikotin över i bröstmjölken och påverkar ditt barn.