Förr i tiden var det vanligt att man lindade barnen, det är därifrån uttrycker lindebarn kommer. I vissa kulturer lindas barnen fortfarande mer eller mindre hårt. Fram till 1700-talet var det vanligt att man i tempererade områden lindade sina barn eller bar dem i ryggvaggor, bärpåsar eller andra redskap där barnen bars på ett sätt som liknar det när man lindar barnet. Att linda barnet lite mjukt så att det känner motståndet i filten men inte så hårt att det inte kan röra sig kan hjälpa det att koppla av när det ska sova under dess första levnadsveckor, när barnet blir allt äldre ogillar det allt mer att ligga lindat. Det verkar till och med som om barn som i vanliga fall föredrar att ligga på mage och sova sover bättre om det lindas och läggs på rygg.

Studier utförda i sömnlaboratorier har visat att barn som är löst lindade sover bättre, sover längre stunder, vaknar mer sällan och skriker mindre än barn som inte lindas men de verkar kunna vakna lättare av oljud. Om barnet lindas och dessutom får sova på rygg minskar risken för PSD till nästan hälften enligt vissa studier.

När man lindar barnet ska man inte göra det så hårt som man kan se på bilder från ryska barnhem eller liknande utan man lägger barnet på en liten filt och lägger om lite försiktigt men tillräckligt fast så att barnet känner filten och känner lite motstånd när det rör sig. Det är viktigt att barnet har utrymme att röra sig, att det ligger med böjda ben och har möjlighet att böja ut knäna. Man ska absolut undvika att linda barnet så att det ligger med utsträckta och raka eller inåtvridna ben eftersom det ökar risken att barnets höfter hamnar i felläge. Barnet ska också ha gott om utrymme runt bröstkorgen så att det inte hindras i sin andning.

Precis som när barnet sover i vanliga fall så är det viktigt att se till att barnet inte ligger för varmt, välj en tunnare filt eller försök att lägga barnet svalt och ombonat istället. Lindade barn ska inte ligga på mage och sova, studier har visat att risken för PSD ökar tre gånger jämfört om barnet sover på rygg. Man tror att det kan ha att göra med att kroppens automatiska system för att hålla hjärtfrekvensen på rätt nivå påverkas.