Amning är den bästa maten för små bebisar. Den innehåller nästan alla näringsämnen ett barn behöver (komplement med AD-droppar behövs dock), den innehåller tillväxtfaktorer och immunologiska komponenter. Amningen minskar också utsattheten för infektioner och bidrar till att de inte blir lika jobbiga när barnet väl får dem. Det minskar risken för allergier och kan har troleigen en positiv effekt på den kognitiva utvecklingen hos barnet. Man tror att det minskar risken för övervikt, högt blodtryk och diabetes typ 1. Kvinnans fördelar med amning är bland annat att det utgör ett visst skydd mot nya graviditeter, det hjälper livmodern att dra ihop sig, det underlättar anknytningen till barnet och minskar risken för cancer i äggstockar och bröst. Amningen har ekonomiska fördelar då man slipper köpa ersättning och man har maten med sig vart man än ska, lagom varm och lagom mängd.

I en koreansk studie jämfördes barn som ammades med barn som föddes upp på flaska. Ammade barn åt oftare och längre stund. De sov mer men kortare stunder än flaskmatade barn. Barn som föddes upp på flaska skrek mer på kvällen med en topp runt 7 veckors ålder. Kvinnor som flaskmatade sina barn hade högre utbildning och längre graviditeter än kvinnor som ammade. Forskarna jämförde också barnens skrik med hur mycket kontakt, lek, sömn och utbildning och kom fram till att kontakten mellan mamman och andra viktiga närstående är viktiga för att minska barnets skrik oavsett hur barnet får sin mat.

Amning minskar risken att barnet ska få urinvägsinfektioner. Det finns en bufferteffekt så att ju längre man ammar desto längre tid håller effekten i sig sedan man slutat amma. Störst skyddande effekt hade amningen alldeles efter förlossningen.

Det verkar också som om napp och nappflaska kan öka risken för felställning på tänderna. En orsak tros vara att barnets sätt att suga påverkar hur käken utvecklas de första månaderna i livet.