En något konstlad översättning men det är inte så lätt att hitta en bra översättning. EC är inte så mycket en filosofi som ett praktiskt tillvägagångssätt som man utvecklar i kommunikationen med barnet. Det hela handlar om att lära sig hur barnet kommunicerar sitt behov av potta.

Bebisar är inte så passiva som man skulle kunna tro när det gäller att känna efter när de är kiss- eller bajsnödiga. Man skulle kunna påstå att man först blöjtränar barnet för att sedan potträna det. I andra kulturer bär kvinnorna sina barn utan att använda blöja och ändå är de varken nerkissade eller nerbajsade. När kvinnorna bär sina barn med sig i alla sina dagliga sysslor lär de sig hur barnet beter sig när det ska till att kissa eller bajsa.. Det handlar inte om att potträna i traditionell bemärkelse utan att anpassa sig efter barnet. Även om man inte vill börja med sitt alldeles nyfödda barn så kan tankesättet hjälpa till även när man vill försöka få större barn torra.

Man kan kommunicera med barnet på olika sätt för att förstå när det är dags att sätta barnet på pottan.

  1. Timing och eliminationsmönster – genom att observera barnet lär man sig när barnet blir nödigt i förhållande till andra behov såsom sömn eller amning. En del barn kissar så fort de vaknar eller när de nyss ammats men bästa sättet att lära sig barnets signaler är att låta det ligga naket en stund, t.ex. sedan man ammat eller när barnet nyss vaknat.
  2. Kroppssignaler och -språk – många barn signalerar med hela kroppen när de är nödiga de blir kinkiga, vrider sig, grymtar eller låter, lugnar sig, blir stilla, vaknar upp från sömnen, ändrar ansiktsuttryck och så vidare.
  3. Intuition – en del föräldrar lär sig med tiden att intuitivt veta när det är dags
  4. ge barnet en vink – man kan göra ett ljud (shhhh eller ssss till exempel) och hålla barnet över pottan eller handfatet, när barnet lärt sig associera det med att kissa och bajsa så utgör det ett tillfälle att göra så. Det är barnet som själv bestämmer i slutändan, det går inte att tvinga fram resultat. En del barn använder samma ljud för att tala om när det är dags.

När kan man börja då? Jo, det kan man göra när som helst, ju tidigare desto bättre men helst innan tre månader. Att försöka se barnets signaler är kanske lättast den allra första tiden efter förlossningen när man har som närmast kontakt med sitt barn men man kan även försöka med barn i tre-fyra årsåldern som fortfarande använder blöja. I vårt västerländska samhälle bär vi inte på våra barn i lika hög grad som i andra kulturer, det gör att det tar längre tid och är svårare att hitta de där signalerna.

Här kan tygblöjor vara till hjälp. Det blir mer tydigt när bebisen har kissat eller bajsat när man försöker att lära sig barnet signaler. Vill man låta barnet vara helt blöjfritt kan man använda tygblöjorna att lägga under barnet eller lägga i dem löst som skydd för bärselen eller -sjalen om man väljer att bära med sig barnet. När man ska ut på äventyr utanför hemmet och känner sig osäker på om man har tillfälle att sätta bebisen på pottan kan man alltid använda vanliga blöjor, likaså på natten men efter en tid – från några dagar till ett par-tre månader – brukar många föräldrar ha lärt sig barnets signaler så pass att vanlig blöja är onödig i de flesta situationer.

Natural Infant Hygiene handlar alltså inte om att potträna barn på det traditionella västerländska sättet. Det är inte barnet som ska läras att kontrollera sina behov utan föräldern som ska lära sig barnets signaler. Det går inte heller att tro att det är en snabb process, även om det kan gå snabbt för en del, utan det kan ta flera månader av tålmodigt tränande av sin förmåga att läsa av barnet.

Är du intresserad av att läsa mer om Elimination Communication? Det finns en del böcker att välja bland, tyvärr är ingen översatt till svenska och det är svårt att få tag på böckerna via svenska försäljare:

    Bauer, Ingrid

  • DIAPER FREE! The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene
  • Boucke, Laurie

  • Infant Potty Training
  • Infant Potty Basics