Det blir allt vanligare att man använder bärsjalar till sina barn. I en studie där man undersökte syresättningen hos fullgångna och prematura barn som bars i sjal fann man att det i alla fall inte påverkar hjärtat eller andningen negativt. Mammor som använder mjuka bärhjälpmedel som ökar närheten till barnet svarar mer instinktivt på barnets gråt än mammor som bär i hårda och mer avskärmade bärhjälpmedel. Vid 13 månaders ålder var barn som bars i mjuka bärdon hade en tryggare anknytning till sin mamma än de andra barnen.

Att bära sitt barn i bärsjal är i allmänhet mer ergonomiskt för både bäraren och barnet än att bära i bärsele. I sjalen hänger barnet mer som i en hängmatta medan bärselen kan liknas vid en fallskärmssela. Med sjalen kan man anpassa bärandet efter barnets storlek och förmågor. Ett nyfött barn som ännu inte orkar hålla upp huvudet behöver ha stöd för nacken eller få ligga som låge det i famnen, när barnet blir större kan det sitta mer upprätt i sjalen. För att inte hela kroppstyngden ska vila på ryggraden är det viktigt att sätta barnet så att inte benen hänger rakt ner.

Det är väldigt praktiskt att bära sitt barn i sjal, den kan knytas så att barnet kan ammas vid behov medan man bär. Den kan knytas så att barnet tittar mot eller från bäraren och barnet kan sättas på magen, höften eller ryggen beroende på vilket som passar bäraren bäst.

Bärsjal är inte bara ett bärdon, det kan bli till en hel livsstil om man så vill. Det finns till och med bärsjalar som kan användas i vatten om man t.ex. går på babysim eller har med barnet i duschen och det finns bärsjalar till dockan. För den som bär mycket i ur och skur finns det särskilda överdragskläder som antingen skyddar bara barnet eller både bäraren och barnet.

Sjalar finns i många olika utföranden.

  • Långsjalen är ett rakt stycke tyg som är mellan 3 och 5,5 m långt. Man brukar rekommendera en trikåsjal till bebisen och en vävd sjal till lite större barn men en vävd sjal fungerar i allmänhet bra redan från början. Långsjalen räcker att linda runt kroppen så att tyngden av barnet fördelas på en större yta och den ger utrymme för många olika knytningar. Dessutom är det bara fantasin som sätter gräns för dess användningsområden, eller vad sägs om: värmande och/eller döljande sjal, liggunderlag vid utomhusblöjbyten, filt eller solskydd-vindskydd, som amnings-/insynsskydd, lekmatta, grimma runt barnets midja när det lär sig gå, mag-stöd vid foglossning och under förlossningsarbetet, dessutom kan man använda sjalen som matstol när man åker bort eller som sele i kundvagnen. Nackdelen är att det är lite svårare att lära sig knyta en långsjal.
  • Ringsjalen består av cirka två meter tyg och ett par ringar fastsydda i ena änden. Man trär ena änden av tyget genom ringarna, sen är den klar att användas och behöver inte knyas. Används kortare stunder från det att barnet är nyfött till ca tre år. Andra praktiska användningsområden är: dra upp tyget över barnets rygg/huvud för att skydda mot för mycket intryck, sol eller om barnet somnat och det går att amma medan man bär i ringsjal. Vadderade ringsjalar gör det skönare att bära och gör det bekvämare för barnet.
  • Bärpåsen är ett helt stycke tyg som är sytt som en ficka. Den belastar en axel i taget så den passar bäst att bära korta stunder. Enklast att använda. Går att amma i. En nackdel är att den är svårt att justera den.

… för att inte tala om alla märken, mönster och material! Alltid hittar man något man tycker om, problemet blir att välja.