Här ges endast en introduktion till babymassage. På många håll finns det kurser för nyblivna föräldrar där man får tips och råd samtidigt som man får prova på själv. Är du intresserad så vet säkert BVC-sköterskan vart du kan vända dig. Det finns också ett antal böcker i ämnet för den som vill läsa mer.

Babymassage är ett bra sätt att komma närmare sitt barn och ger tillfälle att vara tillsammans i lugn och ro. Det hjälper föräldern att lära känna sitt barns signaler och kan vara ett redskap för att ge sitt barn kroppskontakt om man är osäker på hur man kan närma sig sitt barn. Särskilt om mamman drabbats av en depression efter förlossningen kan detta vara värdefullt. Det nyfödda barnet behöver all närhet och kroppskontakt det kan få och även om behovet med tiden minskar så kan det vara mysigt att få lite massage när man kommer hem från dagis eller skolan även för äldre barn.

För partnern som inte kan amma kan babymassage vara ett bra sätt att få egen tid med barnet istället. Babymassagen hjälper partnern och barnet att knyta an till varann och partnern får ett sätt att ge barnet hudkontakt vilket stärker partnern i sin föräldraroll.

Människor har i alla tider masserat sina barn runt om i världen. Framförallt i österländska kulturer, Afrika och sydamerika. Bland annat har man insett att babymassagen hjälper mammorna att bli lyhörda för sina barns behov och signaler, barnen behöver inte blöjor och har sällan kolik eller sömnstörningar. Till västvärlden kan man säga att babymassagen kom i mitten av 1970-talet då den franske läkaren Leboyer gav ut boken och filmen ’Kärleksfulla händer’ inspirerad av den spädbarnsmassage som indiska kvinnor tillämpade.

Letar man efter information om babymassage kan man hitta olika tekniker som bygger på något slags grundteknik. Massagen har anpassats efter olika länder och så småningom efter hur olika människor föredrar att använda metoderna. Babymassage är i första hand en form av samvaro där det viktiga är att vara uppmärksam på vad barnet tycker om och vad det ogillar och utifrån det forma massagestunderna.

Barnet gråter för att få vara nära mammans hud
Talessätt från Nya Guinea (citat Heath & Bainbridge s. 12)

Även om babymassagen i första hand är ett sätt att lära känna sitt barn och dess signaler så hjälper det till att stimulera barnets hud, beröringssinne, blodomlopp och motorik. Massagen hjälper barnet att lära känna sin kropp och att sätta gränser runt den genom att den som ger massage slutar när barnet tröttnar. Många barn blir trötta av massagen och för en del barn är babymassage ett bra sätt att avsluta dagen ? det kan vara värt att prova om det är svårt för barnet att komma till ro på kvällen. En del barn med kolikliknande skrik kan ha hjälp av babymassage.

Babymassagen kan man använda sig av när barnet växer, en del barn tycker om att få en stunds massage långt upp i åldern. I vissa perioder kan det vara lite svårare för barnet att ligga still den stund det tar, då avbryter man och försöker en annan dag eller väntar tills barnet har lättare för att ligga still igen ? den dagen kommer. Babymassagen kan också vara ett sätt att involvera större syskon i skötseln av det nya barnet så att risken för avundsjuka minskas, kanske vill syskonet också ha massage?

Ibland kan man få prova några gånger innan barnet kommer på att det tycker om massage, det bästa är om man kan ta sig en liten stund varje dag. Passa på när barnet är lugnt i sin vakenhet. Börja med ett moment och öka på lite för varje gång. Barnet ska inte vara nyätet och mätt men inte heller allt för hungrigt. Börjar barnet bli lite hungrigt kan man ge lite grann och fortsätta äta efteråt.

Den olja man använder ska vara så ren som möjligt. Undvik oljor med parfym, konserveringsämnen eller andra tillsatser. Bästa oljan är kallpressad mandelolja eller kokosolja men andra vegetabiliska oljor går också bra (solrosolja eller olivolja till exempel). Om man vill kan man blanda olika oljor.

Förslag på oljor: aprikoskärneolja, druvkärneolja, solrosolja, tistelolja, mandelolja, kokosolja, olivolja, vetegroddsolja, sesamfröolja, senapsolja och jordnötsolja.
Oljorna finns att köpa på Apoteket, livsmedelsaffärer eller hälsokostbutiker..

Om man vill kan man blanda olika sorters oljor, till exempel 1/3 solrosolja, 1/3 olivolja och 1/3 mandelolja. Reagerar barnet på en olja måste man byta ut den, är man osäker kan det vara bra att börja med en olja i taget innan man blandar.

För tidigt födda barn behöver mycket närhet och kroppskontakt. Det finns studier som visar att prematura barn växer snabbare om de får massage, en teori är att det hjälper magen att ta upp näringsämnen. Ibland kan det vara lite svårare att knyta an till sitt barn om det fötts mycket för tidigt eller om man varit med om en traumatisk förlossning i samband med barnets födelse, då kan babymassage vara ett bra redskap som kan hjälpa till med anknytningen. En del barn är mycket sköra men många barn kan man massera lite försiktigt. På en del neonatalavdelningar kan man få instruktioner för hur man kan massera sitt barn eller ge närhet på bästa sätt.

För handikappade barn kan massage vara ännu viktigare som hjälp att lära känna sin kropp och att få tillfälle till avslappning.