När det gäller frågan om hur mycket en nyfödd kostar så är det svårt att ge ett entydigt svar. Det beror mycket på hur man väljer att få tag på utrustningen. Väljer man att enbart köpa nya märkessaker kan notan gå på åtskilliga tusenlappar, kan man däremot nöja sig med att låna urvuxna kläder av släkt och vänner eller köpa begagnat eller på rea så kan man om man har tur komma undan med någon tusenlapp.

Många är rädda att köpa utrustning för långt innan barnet är beräknat att födas eftersom de är rädda för vad som kan hända fostret och hur man skulle reagera om man förlorar ett barn och har en massa utrustning som kan påminna en. I bland kan kan vidskepelse hindra en från att köpa saker för långt i förväg: ”Om jag köper vagn nu så kommer jag att förlora barnet bara för det”. Å andra sidan kan några saker som minner om ett barn som inte blev skänka tröst vid en eventuell sorg.

Är ekonomin knaper så kan ett tips ändå vara att börja handla de dyrare sakerna några månader innan så att man kan slå ut kostnaden på flera månader.

Kom också ihåg att från det att barnet fötts så kommer ni att få barnbidrag som ni kanske inte räknat med innan. Har man inte allt för höga krav så täcker det åtminstone de större utgifterna man har.