Ibland måste är kejsarsnittet så akut (urakut) att läkaren inte hinner lägga bedövning så att du kan vara vaken utan du måste sövas. Andra gånger är det du själv som väljer att sova vid ett planerat eller halvakut snitt.

1. När du kommer in på operationssalen och lägger dig på operationsbordet lutas bädden svagt åt vänster sida för att inte magen ska trycka på vena cava (man inte bör ligga på rygg mot slutet av graviditeten för att magen då trycker på en blodåder i ryggen).
2. Har du inte fått en nål (intravenös infart) på BB- eller förlossningsavdelningen får du en nu, till den kopplas ett glukosdropp (sockerdropp) som delvis har till funktion att kompensera de vätskeförluster som blir av blödningen vid snittet.
3. Operationssköterskan tvättar och klär in dig i sterila engångslakan, ett område precis där kejsarsnittet ska göras lämnas fritt.
4. Du får 100%syrgas i ca 5 min innan själva snittet så att blodet är ordentligt syresatt. Syrgasen kommer genom en slang som fästs i näsan med en tuss.
5. När hela teamet är på plats inleds narkosen. Man injicerar narkosmedel och muskelavslappnande samtidigt som du andas 100%
syrgas. Sedan får du andas in 50% syrgas, 50% lustgas och 0,5-1% narkospreparat. Inom kort sover du.
6. Operationen börjar.
7. Så snart barnet är ute och navelsträngen klippt får du smärtlindrande medicin samt muskelavslappnande medel.
8. Oftast tar det 5-8 minuter från det att du somnat tills barnet är ute.
9. Vid akut- eller katastrofsnitt ska huvudändan vara höjd, och man ser till att du fått ordentligt med syre innan operationen för att minska risken att maginnehåll ska komma upp.