Den sorgliga berättelsen om Annas kejsarsnitt

Tidigt på morgonen en novemberdag år 1862, närmare bestämt den 21, kommer en kvinna med födslovärkar in på barnbördskliniken i Uppsala. Det är Anna Dahlström.

Ganska snart kan barnmorskan konstatera att förlossningen inte kommer att bli normal, Anna som är liten och späd har troligen för trångt bäcken. När klockan hunnit bli 21 underrättas Anna om att hon nog måste opereras om både mor och barn ska kunna räddas, alternativet är att låta barnet dö. Anna går med på att opereras och nödvändiga förberedelser görs: Anna får lavemang och urinblåsan töms med kateter, nykokta och nya tvättsvampar skaffas in liksom rikligt med is.

Operationen

Till sin hjälp har huvudläkaren sju andra läkare, var och en med en given uppgift att fylla under operationen. När klockan är 22 inleds operationen, Anna får andas in kloroform till att börja med. Operationen går till en början bra och barnet ”är i fullt liv” två minuter efter att det tagits ut. Det blev en flicka.

Efter en stund tillstöter blödningar från livmodern. Narkosen har upphört och Anna är vaken. Läkarna kämpar i en timme för att få livmodern att dra ihop sig. Ett stort isstycke på livmodern får till slut denna att dra sig samman och blödningen att minska. Medan detta har pågått har Anna fått en blandning av vin och buljong att dricka, det finns ingenting nämnt om hur Anna mått under tiden men under en hel timme har hon nu legat vaken med öppen buk. Nu när isen gjort lite verkan kan läkarna börja suturera. Efter ytterligare en timme får Anna morfinpulver, två läkare övervakar henne natten igenom, en natt då hon bara kan sova stundtals.

Komplikationer tillstöter

Dagen därpå döps den lilla flickan, hon kommer att få heta Carola Benedicta Caesaria. Benedicta efter läkaren som hette Benedict i förnamn, Caesaria – kejsarinna – för att hon föddes med kejsarsnitt.
Anna ammar sitt barn ett par gånger under förmiddagen men på eftermiddagen tilltar buksmärtorna igen. Hon har fått gasbildningar i magen. För att lindra gasbildningen får Anna lavemang, kräkmedel och bukmassage. Till slut är magen stor som en ballong och klockan 4 morgonen därpå avlider Anna.

Varför dog Anna?

Läkaren som skötte Anna de där dagarna ansåg att det kunde bero på att man använde kloroform som bedövningsmedel, det kunde orsaka gasbildning i magen. Enligt honom var det på den tiden också ett välkänt faktum att ”hysteriska kvinnor får väderspänningar”. En annan, mer modern, förklaring kan vara att hon dog av chock helt enkelt, drabbas man av en stark chock kan det leda till döden – vem skulle inte ha drabbats av en chock vid en operation liknande den hon var med om?

Vad hände med Carola?

Den lilla flickan flyttades mellan olika fosterhem och försörjdes av fattigvården. Fattigvården var dock inte särskilt generös mot den stackars flickan, när hon bytte fosterhem vid sju års ålder gick hon barfota och fattigvården fick lov att köpa henne ett par kängor.

Carola levde till 1938, hon levde sitt liv som torparhustru utan att få några egna barn men väl tre fosterbarn.