Efter operationen förs kvinnan till uppvakningsavdelningen om det inte finns motsvarande övervakning på förlossningen. Där kontrolleras puls, andning och blodtryck. Livmoderns sammandragning kontrolleras med jämna mellanrum liksom blödning från livmoder och operationssår.

Urinen mäts liksom mängden vätska kvinnan dricker. När katetern dras varierar och beror på om kvinnan har kvar EDA-kateter eller inte, men generellt brukar den få sitta tills hon inte behöver smärtlindring i EDAn och hon klarar att själv gå på toaletten.

Vilken smärtlindring man får varierar beroende på vilken smärtlindring man haft under operationen. Har man fått Alvedon innan operationen så har den fortfarande verkan tillsammans med de starkare medel som ges. Har man haft EDA eller spinalbedövning kan man få smärtlindring i EDA-katetern som sitter kvar i ryggen. Ofta behövs annars morfin eller ketogan i spruta första dygnet, därefter tabletter med Paracetamol (Alvedon) i kombination med något mer.

Det är viktigt att komma upp och röra sig så snabbt som möjligt, helst samma kväll eller på morgonen efter om man snittats på kvällen. Risken för proppar och infektioner minskar ju tidigare man kommer upp. Dessutom brukar det kännas ganska skönt när man väl kommit upp, man känner sig mindre sjuk över huvudtaget. Att röra sig underlättar också tarmens arbete och gör så att magen kommer igång snabbare.

Efter ett kejsarsnitt behöver kvinnan ofta mer hjälp med amningen än vaginalförlösta kvinnor. Det kan vara bökigt att lägga till barnet vilket också kan vara ett orsak till att det anses ta lite längre tid att få igång amningen efter ett kejsarsnitt. Barn som är födda för tidigt kan behöva lite längre tid att få till tekniken. Därför är det viktigt att kvinnan är optimalt smärtlindrad så att hon kan röra sig så bra som möjligt med sitt barn.

Efter förlossningen får kvinnan också ett besök av sjukgymnasten som ger information om träning och att bära med mera.