Beror det ökade antalet snitt på förlossningsvårdens kris? Stämmer det att dagens generation av blivande mammor ställer krav på ett nytt sätt? Och är det fortfarande så att det är lätt att känna sig lite ensam och udda i en värld av normalförlösta?

Dessa och många andra frågor diskuteras och besvaras i denna bok. Reportage blandas med fakta. Vi får träffa en nybliven familj en tid efter förlossningen och de delar med sig av sina erfarenheter under graviditet, förlossning med planerat kejsarsnitt, BB-tid och första tiden hemma. Även reportage med föräldrar som fött med akut kejsarsnitt finns med.

Dessutom redovisas fakta som olika skäl till varför man väljer kejsarsnitt, till exempel trångt bäcken, tvillingar, fel läge och förlossningsrädsla. De tre olika typerna av kejsarsnitt tas upp: planerat, akut och katastrof.

I avsnittet ?så går ett kejsarsnitt till? beskrivs vad som händer före, under och efter snittet. Hur man bedövar, snittar och vårdar den nyblivna mamman och barnet.
Boken tar också upp de känslor och reaktioner som finns att bearbeta i samband med kejsarsnitt.
Boken är även fylld av goda råd: Från mammor, pappor, barnmorskor, psykologer, bvc-sköterskor och läkare allra bästa råd före, under och efter kejsarsnittet.

Att föda barn med kejsarsnitt ingår i Vi Föräldrars bokserie om barn och barns utveckling.
Tidigare utgivna titlar är: Vänta & Föda, Mat & Näring, Lek & Äventyr, När barnen blir sjuka, Barnets första år, Skilsmässan ? om barn och föräldrar (Prisma 2004), Syskon (Prisma 2004).