De flesta män som sett sin kvinna vara gravid har nog funderat över vad det är för varelse som landat i hemmet. En graviditet innebär en utvecklingskris för så väl kvinnan som mannen. Mannen har inte bara sina egna känslor och reaktioner att hantera utan också sin kvinnas. Som man är det viktigt att tänka på att alla reaktioner och förändringar i kvinnans psyke under graviditeten äör normala så länge de inte är (själv-)destruktiva. Första och sista tredjedelen av graviditeten brukar vara de jobbigaste perioderna.

Första tredjedelen, trimestern, av graviditeten innebär att båda ska förlikas med tanken på att bli föräldrar. Mannen upplever en overklighetskänsla vid tanken på att bli far. Detsamma gör kvinnan, samtidigt har hon olika graviditetssymtom som klargör det hela för henne. Det gör inte situationen lättare. Hon påverkas också av hormonomställningen vilket gör att det första tre månaderna kan upplevas som genom ett sömnigt töcken. Hon behöver vila och det bästa mannen kan göra för sin kvinna är att laga maten på kvällen, ta en större del av tvätt- och städjobben i hemmet så att hon kan få en stunds vila.

Under andra trimestern brukar det vara lite lugnare, kanske är det först nu det verkligen går upp för mannen att han ska bli pappa. Ultraljudsundersökningen strax innan halva graviditeten gått brukar vara en milstolpe i pappans bearbetningsprocess. Även om orken kommer tillbaka kan kvinnan verka världsfrånvarande och det är hon. För henne är det ett av kroppens sätt att få henne att fokusera på sitt barn och använda energin på det istället för mer värdsliga saker ? som blivande pappor. Som blivande pappa är det bra att komma ihåg att hon inte vänder sig bort därför att hon ogillar dig, hon behöver fortfarande din närhet och ditt stöd. Tillsammans kan man sitta och fantisera om livet inne i magen och hur det kommer att bli när det kommer ut.

Sista trimestern blir livet som en berg-och-dal-bana för mannen igen. Förlossningen närmar sig och blir allt mer konkret liksom barnet. Hon börjar oroa sig för förlossningen, för hur hon kommer att bli som mamma, hur hon ska fungera tillsammans med sin partner och så vidare. När förlossningen närmar sig byts oron mer till em längtan att träffa barnet och både hon och den blivande pappan går allt mer in för att boa in sig och göra fint tills barnet kommer. Mitt i allt detta ökar tröttheten, inte minst på grund av att det kan vara svårt att hitta bra sovställningar med en stor mage och rygg- och bäckensmärtor. Det verkar finnas ett inneboende behov hos de flesta män att ordna till hemmet innan barnet kommer, att pyssla och göra fint tillsammans kan vara en bra grogrund för ett fortsatt fint förhållande.