En graviditet förändrar definitivt sexlivet. Hur den påverkar paret och individen varierar. En del kan uppleva ökad lust medan andra känner minskad. Så länge båda är överens och kan prata om det är det egentligen inget problem, det finns så många andra aspekter på ett förhållande som är minst lika viktiga om sexlusten minskar. Det kan bli besvärligare om den ena partnern känner ökad lust medan den andra känner minskad. Då är det extra viktigt att kunna prata med varann.

Kvinnan genomgår flera fysiska och psykiska förändringar under graviditeten. Hon blir mer inåtvänd och ointresserad av vissa saker i omvärlden, hon kan bli mer eller mindre illamående, känna smärtor i rygg och bäcken. Ibland behövs det inte mycket för att hon inte ska orka tänka på sex och ibland kan hon känna sexlust trots alla krämpor.

Många män är rädda att de ska skada barnet vid ett samlag. Så länge de bara använder sin penis är risken obefintlig. Om kvinnan får bestämma takten och prova olika ställningar så går det att ha samlag fram till förlossningen då det till och med kan ge förlossningen en liten skjuts, den s.k. färdknäppen. Även om kvinnan kan verka avvisande så finns ändå behovet av närhet och ömhet, kanske till och med i högre grad än vanligt och det kan vara lika välgörande att mysa utan tanke på sex.