Åkte på business resa till Kina I v 27-28. Resrutten var Köpenhamn-Shanghai, Shanghai-Peking, Peking Shanghai. Flygtiden var 11 timmar, 3 timmar, 14 timmar.

Här kommer lite info inför resan som jag vill tipsa andra blivande mammor om.

  • Intyg: Fram till v 28 krävs inget speciellt intyg eller nånting på de flesta flygbolag. Efter v 28 måste man ha läkarintyg på att allt är ok med graviditeten. Däremot måste detta läkarintyg även faxas till flygbolaget innan resan och det får inte vara utfärdat FÖRE vecka 27. Det kan alltså bli tajt om man åker runt denna tiden. Efter v 36 är det mycket svårt att få lov att flyga. Special tillstånd krävs.
  • Försäkring: Det är inte alla försäkringar som täcker komplikationer som har med graviditet att göra efter v28. Kolla upp detta med din hemförsäkring och även din anställningsförsäkring om du åker inom jobbet. Det finns dock ett försäkringsbolag ”Försäkringsbolaget Viator”. De försäkrar gravida på resa upp till vecka 36. Man kan ringa till deras återförsäljare ”Nord reseskydd” på telefon 08-7678223 och teckna en reseförsäkring som heter ”Total”. Den kostade 375kr för 6 dagar.
  • Vatten: Ta med extra vatten i en flaska. Man blir otroligt törstig och det är inte alltid man kan få tag i flygvärdinnorna när törsten sätter in. En flaska är super att fylla på under resans gång oxo. (flygvärdinnorna på min resa gick runt med stor flaska som de fyllde i glas, och då sträckte jag fram min flaska och fyllde på denna istället)
  • Stödstrumpor: …ett måste! Men se till att du får rätt storlek. Min vännina fick för tajta strumpor och hon upplevde obehag av dem istället. Köp de ”hårda” strumporna (tyvärr oxo dyrast) De ger bäst stöd. Pris 350kr på Scholl.
  • Stolplats: Jag bad att få sitta vid nödutgången. Då hade jag extra stor benplats så jag kunde sträcka ut benen. Kom även på att kunde ställa mitt handbaggage framför och lägga upp benen på. Mycket skönt!
  • Trosor med ben, sk boxershorts: Jättskönt att slippa trosor som går in i rumpan. Man snurrar och rör sig mycket, för det ÄR obekvämt med stora magen. Köp ”tant-trosor” med långa ben eller låna makens boxershorts om han använder sådana.
  • Extra kudde/filt: Be om detta med det samma. Skönt att puffa in där det behövs extra stöd under resans gång.
  • Halsbrännepiller: Sist men inte minst. Vid så lång tid sittande och en mage som puttar upp maten/magsyran var det ett måste att knapra gaviscon!

Monica Anderberg 2005-07-05