Det finns inga behandlingar som garanterat hjälper alla med graviditetsillamående. Kostförändringar och känslomässigt stöd är grundläggande behandlingar. Alternativa behandlingar kan vara akupressur och akupunktur. Ingefära kan mildra illamåendet enligt vissa studier. Hjälper inte det finns det läkemedel som lindrar symtomen och många tar mediciner med antihistaminer (t.ex. Prostafen) mot illamåendet, andra tar vitamin B6 (pyridoxin). 1% av kvinnorna har så svårt illamående att de måste läggas in på sjukhus, då får man i regel näringsdropp. Det finns studier där man undersökt medel som används mot illamående vid cancerbehandlingar men de verkar inte ge någon långsiktig verkan.

Husmorsknep

OBS! Om du inte bara är lite illamående eller om du tycker att inget hjälper ska du ta kontakt med din barnmorska för råd och hjälp, dessa tips är bara avsedda ifall du kan behålla det mesta av det du äter och dricker! OBS!

Det finns en hel del knep som används med varierande framgång, som det står längre ner på sidan finns det inga belägg för att det verkligen hjälper mot illamåendet men vissa saker kanske inte framkallar illamående i lika hög grad som annat för dig. Man kan prova att äta: lite och ofta, att koka färsk ingefära i vatten och dricka, dricka citronvatten, nyponsoppa, morötter, kumminfrö i ett glas vatten, isglass, ett skalat äpple, en klyfta citron (att bita i), krydda med kardemumma och/eller ingefära eller gör te på ingefära, kardemumma eller kummin, pepparmyntste, kamomillte, mineralvatten, mycket grönsaker och frukt, knäckebröd, skorpor, kex, morötter…

Ibland kan det hjälpa att få vila, eller framförallt om det är varmt ute att se till att man får i sig ordentligt med vätska. Att ta några kex i sängen innan du går upp kan hjälpa ibland.