Vecka 0

Ännu inget att rapportera. Du har nyss haft mens och är lättad eller besviken, kanske du inte ens funderar på att bli gravid ännu.

Vecka 1

Ägget behöver mogna lite till innan det slungas ur follikeln, gulkroppen, och livmoderslemhinnan behöver byggas på lite till så att ett befruktat ägg eventuellt ska kunna fästa.

Vecka 2

Så är det då dags, ägget kastas ur äggstocken och tar sig fram genom äggledaren genom en kombination av slemflöde och rörelser i äggledaren. Sedan ägget slungats ut är det befruktningsdugligt i 10-12 timmar. Redan fem minuter efter mannens utlösning har de första spermierna nått fram till äggledaren. I tre dygn kan spermierna simma runt innan de tappar förmågan att befrukta ägget. Efter 3-4 dygn genomgår det befruktade ägget, zygoten, en kraftig celldelning och kallas blastocyst samtidigt som den når livmodern.

Vecka 3

På tjugonde till tjugotredje dagen efter senaste mens första dag börjar implantationen, inbäddningen i livmoderns yttre skickt. Längst ner bildas det som kommer att bli moderkaka. I ena änden sitter de celler som bildar embryot. Dessa celler delar upp sig i tre groddblad: ektoderm (bildar hud- och nervvävnad), mesoderm (bildarben, brosk, bindväv, kärl och muskler) och entoderm (bildar lever, bukspottkörtel, slemhinnan i luftvägarna och matsmältningskanal).

Vecka 4
Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans båda lober bildas.