Livmodern – uterus – arbetar och tränar under hela graviditeten, först som förvärkar som känns mer och mer och blir kraftigare ju närmare förlossningen kommer. Sedan på ett mer konkret sätt när det är dags för förlossning.

Livmoderhalsen förändras när det är dags att föda:

  • Omogen livmoderhals – känns fast, och är sluten
  • Mogen livmoderhals – känns mjuk, kortas från 3 cm till ingenting under förlossningen

Förvärkarna kan ses som livmoderns träningsprogram innan förlossningen – livmodern hårdnar och blir hård som en boll, förvärkarna brukar märkas från ca v 30 men omföderskor kan känna dem tidigare. I början är de oregelbundna och inte alltid så distinkta, man kan få en diffus känsla av att det stramar i magen, kanske så att man nästan får hämta andan. Förvärkarna är delvis till för att bearbeta livmoderhalsen. Ibland kan man få så kraftiga förvärkar att man tror att det är förlossningsvärkar, men värkar som försvinner när man reser sig upp är i regel förvärkar, man kan också prova att ta en dusch eller göra något annat avslappnande – går värken över är det antagligen bara förvärkar. Regelbundna förvärkar kan dock vara ett tecken på att förlossningen är nära.

Förlossningsvärkar känns som regelbundna sammandragningar som ökar i styrka och kommer allt tätare.

Teckningsblödning är ett blodblandat slem som kan vara tecken på att förlossningen är på gång, men behöver inte vara det – det kan vara flera dagar kvar och en del får ingen teckningsblödning innan. Man ska ändå alltid kontakta förlossningen vid varje blödning eftersom det ibland kan vara tecken på att något inte står rätt till.

Man kan få vattenavgång även utan värkar, det
innebär att fosterhinnorna brister och fostervatten sipprar eller
forsar ut. Kontakta förlossningen. När det gått hål på hinnorna ökar risken att infektioner ska ta sig in till fostret. Därför brukar personalen på förlossningen vilja ha lite extra övervakning. Verkar både mor och barn må bra kan det hända att man väntar uppt ill tre dygn, sedan försöker man sätta igång förlossningen för att inte riskera att barn eller mor ska må dåligt innan förlossningen är över.