Vad gör man när man är rädd för att föda sitt barn? Många kvinnor kan bara tänka sig att föda med ett planerat kejsarsnitt, trots att det är en operation som också innebär risker, andra kan inte tänka sig att föda barn överhuvudtaget. Men en förlossning kan styras av annat än rädsla.

Rädd att föda är en handbok som guidar dig till en bättre förlossning. Med hjälp av kunskap om dig själv och dina alternativ kan du själv välja hur du vill att din förlossning ska gå till. Genom att närma dig din rädsla kan du hitta ett sätt att hantera den.
Vad är förlossningsrädsla? Vad är det egentligen som är skrämmande? Kan man sluta vara rädd? Hur får man den hjälp man behöver? Vad händer under en förlossning? Hur kan man få kejsarsnitt om man verkligen inte vill föda naturligt? Vad gör man som partner om den blivande mamman är rädd?

Utan pekpinnar förklarar Rädd att föda hur du identifierar din rädsla och vilka lösningar som finns, allt från vem du ringer för stödsamtal, till hur du själv kan förbereda dig för en lättare förlossning. Boken beskriver förlossningens olika steg och du får också ta del av andras berättelser om hur de har hanterat sin rädsla.

Leni Söderberg har tidigare skrivit Mammapraktika Graviditeten vecka för vecka.
Nicole Silverstolpe är chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus utanför Stockholm.