Under graviditeten är risken för att man ska drabbas av blodproppar något större än annars i livet. Vid långflygningar ökar risken lite till vilket beror på längre tids stillasittande. Reser man långt med flyg kan det vara bra att använda stödstrumpor, att röra på fötterna och dricka vatten. Man kan även ta liten dos acetylsalicylsyra, ex ½ barnalbyl, om man rådfrågat sin läkare innan.

Exakt vad som gäller om man vill flyga under graviditeten går inte att säga, olika flygbolag har olika regler. Det bästa är att gå in på flygbolagets hemsida och se om de har några speciella regler. Generellt gäller dock att det krävs läkarintyg om man vill flyga inom 4-8 veckor innan beräknad förlossning och från 4 veckor innan beräknad förlossning får man i allmänhet inte alls flyga, en del flygbolag tillåter att man flyger fram till två veckor innan beräknad förlossning om man har läkarintyg, andra flygbolag drar gränsen för att alls få flyga redan vid 8 veckor innan beräknad förlossning. Fram till de sista fyra veckorna brukar det inte finnas några restriktioner i flygtid, därefter får inte flygtiden överstiga fyra timmar. Ofta gäller normala reseförsäkringar bara till vecka 27, behövs en speciell försäkring efter den tiden tar man kontakt med sitt försäkringsbolag.

Flyger du utomlands bör du ha med ett läkarintyg där det framgår hur långt framskriden graviditeten är, det behöver vara med både vid ut- och hemresa. Ibland kan läkarintyget krävas, har man inte något med sig kan man få bekosta undersökningen på plats.