Under graviditeten kan det kännas som om det bara finns en massa restriktioner för vad man ”får” och inte får äta. Måstena har minskats men det finns två mikroorganismer som man som gravid ska vara lite extra uppmärksam på. Det är bakterien Listeria monocytogenes och parasiten Toxoplasma gondii som båda kan orsaka matförgiftning. Symtomen på att man smittats är lite luriga och kan vara influensaliknande. Även om du som mamma inte känner av att du fått i dig bakterien så kan dessa mikroorganismer leda till fosterskador, i värsta fall kan det leda till missfall eller hjärnskador hos fostret.

Listeria-bakterien, som egentligen heter Listeria monocytogenes finns överallt i naturen och kan smitta en mängd olika livsmedel, ibland sker smittan via livsmedelsanläggningar. Listeria ger varken ifrån sig lukt eller smak. Det hjälper inte att salta in maten, däremot dör bakterien i sur omgivning, till exempel ättiksinläggning. Bäst trivs listeria i rumstemperatur men växer också i kylskåpstemperatur och överlever frysning. För att döda bakterien krävs en temperatur på minst 70 grader, värms maten i mikro är det viktigt att rotera tallriken och blanda om så att det blir ordentligt upphettat överallt.

Toxoplasma, Toxoplasma gondii, växer i kött, framför allt gris och får. Det är en parasit som troligen överlever gravning och kallrökning. För att döda parasiten krävs en temperatur på minst 65 grader i hela köttstycket eller djupfrysning under 18 grader i minst tre dygn. Den vanligaste smittkällan är kattavföring. Under graviditeten är det därför extra viktigt att sköta sin handhygien när man kommit i kontakt med kattsand eller jord som kan vara förorenad. Avföringen blir smittfarlig efter två-tre dygn, daglig rengöring av kattlådan minskar därför smittrisken. I Sverige har ca 15% av den vuxna befolkningen antikroppar mot parasiten, vet man med sig att man har antikroppar behöver man inte vara lika försiktig när det gäller toxoplasmos.