Fostersäcken innehåller 1/2 till 2 liter fostervatten. När fosterhinnorna tryckts ner framför den föregående fosterdelen och denna trycker på spricker fostersäcken. Hur det sker varierar från ett stort forsande plask då det inte är någon tvekan om att det är vattnet som gått till ett svagt sipprande då man inte är säker på om det är vattnet som gått eller om man kissat på sig. Vanligast är att vatten avgången är lite sipprande. Man kan få vattenavgång även utan värkar. Kontakta förlossningen för säkerhets skull. Dessutom kan man få inta liggande ställning eftersom barnets navel kan slinka ner och komma i kläm men det informerar de om på förlossningen om det skulle finnas risker med att inte ligga.

För tidig vattenavgång

Misstänker man att vattnet gått för tidigt – före 36 fullgångna graviditetsveckor – ska man alltid ringa till förlossningen så att man får komma in och bli undersökt. Det är inte alltid lätt att själv veta om det är vattenavgång eller rikliga flytningar. Det finns olika metoder för att kontrollera om det verkligen är vattenavgång.

  • Barnmorskan kan genom ett prov på ev. binda se om det är vatten eller flytningar.
  • Barnmorskan kan genom slidan känna efter om det finns någon vattenfylld hinnblåsa framför den föreliggande fosterdelen.

Är det verkligen vattenavgång det är frågan om läggs man in på förlossningsavdelningen där man på olika sätt i det längsta försöker fördröja förlossningen, det kan också hända att man försöker få fostret att mogna tidigare för att ge det bättre förutsättningar när det föds.