Akupunktur har blivit vanligt både under graviditeten och förlossningen. Avsikten är att det ska ge såväl smärtlindring som avslappning. Akupunktur innebär att man sätter nålar på utvalda ställen på kroppen, har man ont sätter man i allmänhet nålarna i det området, sedan snurrar man lite på dem med jämna mellanrum. Verkan är inte helt klarlagd men man tror dels att känslan från nålarna ”stänger av” smärtreceptorerna så kroppen luras att känna nålarna istället för smärtan, dels antar man att det frigörs smärtlindrande ämnen i kroppen så att smärtupplevelsen minskar.

Menstruationsbesvär

Vid mensrelaterad migrän verkar inte akupunktur ha någon verkan enligt en svensk studie, åtminstone inte om man jämför med en placebogrupp som får ?fusknålar?.

Graviditeten

Akupunktur fungerar bra mot smärta i nedre delen av ryggen under graviditeten. Många gånger fungerar det till och med bättre än fysisk träning. Akupunktur minskar smärtan såväl på morgonen som kvällen men bäst märks effekten på kvällen. Tre av fyra gravida kvinnor som får akupunktur mot smärtor i nedre delen av ryggen tycker att det hjälper. Det verkar inte påverka förlossningen eller orsaka missfall men man kan känna sig lite trött och slö efteråt.

Förlossningen

Akupunktur under förlossningen minskar behovet av medicinsk smärtlindring, bland annat minskar behovet av epiduralbedövning med nära hälften. Akupunktur bidrar också till att förlossningen går snabbare och färre ingrepp behövs, en anledning kan vara att det hjälper kvinnan att slappna av.