När förlossningen har kommit igång och man berhöver hjälpa den på traven för att den går långsamt eller stannat av helt kallar man det för påskyndning av förlossningen.

Det finns flera olika metoder för att skynda på en förlossning.

  • hinnsprängning – fosterhinnorna punkteras med ett instrument som kan liknas vid en virknål. Hos 12% är hinnorna hela fram till själva födseln. I djurvärlden föds alla ungar i fostersäcken, vilken sedan äts upp av modern. Känns inte. Sammandragningarna ökar i intensitet. Risker; tryck på navelsträngen, infektioner i livmodern, sänkning av barnets hjärtfrekvens
  • dropp – näring om det finns risk för kejsarsnitt, hormoner för att påskynda förlossningen. Ta alltid reda på vad du får för dropp och varför.
  • snedklipp – görs för att vidga födelseöppningen. Man får lokalbedövning, sedan görs ett klipp med sax strax innan barnet föds. Görs om barnet verkar medtaget. Behovet av snedklipp har minskat sedan kvinnor börjat föda i mer upprätta ställningar. Kan ge smärtor som varar längre än om man inte klippt. Ett tag användes snedklipp rutinmässigt på många sjukhus men nu har man gått ifrån det gör snedklipp bara när det verkligen behövs.