Billingsmetoden (Billings ovulation method, BOM) utvecklades i Australien av läkarna John och Lyn Billings. Den ses som en relativt tillförlitlig metod för att hålla reda på fertila och infertila perioder i menscykeln om man vill använda sig av naturlig familjeplanering av någon anledning. Man håller reda på den fertila perioden genom att se på slidsekretet. Det fertila sekretet liknar äggvitan, det är halt, genomskinligt och kan sträckas mellan fingrarna. Slemmet från livmodertappen kan upptäckas 4-7 dagar före ägglossning, ägglossningen inträffar sista dagen med sådant sekret, genom att undvika samlag under dagarna i närheten av den minimeras risken för graviditet.

Billingsmetoden fungerar under hela kvinnans reproduktiva livscykel. Okunskap eller slarv gör att metoden på det stora hela kan kännas osäker men risken för graviditet när man lärt sig metoden ordentligt är ungefär 1-2 per 100 kvinnor och år vilket är i samma klass som hormonella preventivmetoder. Enligt en peruansk studie var det bara 2% av kvinnorna som inte kunde lära sig cykelns flytningsmönster.

För att lära sig kroppens förändringar under menscykeln är det bra att föra anteckningar under en eller ett par månader. De flesta behöver 2-4 menscykler innan de kommit underfund med hur deras kropp fungerar under cykeln. Man kan till exempel göra så att man sätter en grön markering för torr vulva och inget slem, en gul markering för lite och aningen vit flytning och torr vulva, en vit markering för fuktig vulva och flytande slem, ett X när fertiliteten är på topp eller ägglossning den sista dagen med flytande slem som ändras till tre dagar med tjockkletigt slem och en röd markering för mensen som börjar 11-22 dagar efter toppen. Den infertila perioden kännetecknas av låga östrogennivåer, om man alls har flytningar då så är de i alla fall inte slemmiga. Billingsmetoden fungerar inte om man har cervitis eller infektioner i livmodertappen eftersom det påverkar flytningarnas utseende.

Billingsmetoden kan vara ett alternativ medan man ammar och inte har fått sin första mens. Risken för graviditet var mindre bland ammande kvinnor än icke ammande. Risken att bli gravid vid första mensen när man ammar är inte större än senare cykler. Genom att vara uppmärksam på kroppens tecken kan kvinnor i alla livets skeden lära sig att se om och när de har ägglossningar i sina cykler. Om man inte vill använda några preventivmedel alls är det säkraste att vänta med samlag tills efter det att den fertila perioden i cykeln är över med tanke på att spermier kan leva ganska många dagar i rätt förhållanden. Barriärmetoder (kondom eller pessar) kan göra det svårt att upptäcka variationerna i sekretet.

Bland de som blev gravida medan de använde Billingsmetoden fick 8% missfall enligt en peruansk studie. De som blev gravida under den mindre fertila perioden ( /-3 dagar från toppen) fick missfall i 14% av fallen jämfört med 4% bland de som blev gravida under själva toppen ( /-2 dagar). Under den mest fertila perioden blev det mest flickor medan det blev en övervikt för pojkar i den mindre fertila perioden. En anledning tros vara att spermierna och ägget åldras så att ett befruktat ägg får sämre förutsättningar att överleva med tiden.