Vid naturlig familjeplanering, NFP, tar man fasta på kroppens signaler och tecken på fertilitet under menscykeln. Man kan se förändringar i kroppstemperaturen, cervixsekret och på cervix (livmodertappen). Direkt efter ägglossningen stiger kroppstemperaturen med 0,2 grader samtidigt som progesteronhalterna ökar.

Progesteronet har till uppgift att hjälpa eventuell graviditet på traven i början. När mensen är över börjar cervixsekret bildas i livmodertappen, det har till funktion att bygga upp en ogenomtränglig barriär (typ G). Kroppen börjar utsöndra mer östrogen vilket gör att sekretet blir slemmigt, klumpigt och ogenomskinligt (typ L). Dagarna före ägglossningen blir sekretet tunnt, klart och elastiskt (typ S). Under den fertila perioden är sekretet en blandning av typ L och typ S. Många kvinnor lär sig känna hur livmodertappen förändras under cykeln och ungefär hälften kan känna hur dess position förändras. Tyngdkänsla i bäckenområdet och mjukare bröst är andra tecken på den fertila perioden.

Östrogenet påverkar muskler och vävnader i livmodertappen så att den mjuknar och öppnas upp. Genom att känna på livmodertappen under menscykeln kan man lära sig hur den förändras cykliskt.

I det fertila sekretet kan spermierna överleva tre dagar men de kan överleva så länge som fem dagar om livsbetingelserna är riktigt gynnsamma. Äggets livstid är bara 24 timmar.

Högst trolighet för befruktning inträffar 1-2 dagar före uppskattad tid för ägglossning. Det är en övervikt för pojkgraviditeter under de minst fertila dagarna. Ju längre från fertilitetstoppen som befruktningen sker desto större risk för missfall, något man tror kan bero på kromosomfel när cellerna åldras.

Naturlig familjeplanering används av mellan 0% och 11% i utvecklingsländer, det är ungefär lika vanligt i utvecklade länder: 1-13%. Vanligast är det i katolska länder. Ofta använder man en kombination av en eller flera metoder. I jägar- och samlarsamhällen där det är viktigt att kvinnan är rörlig och inte har allt för många barn att bära på medan hon samlar mat är hon ofta belagd med kostrestriktioner när hon har mens och när hon är gravid. Ofta handlar det om att hon inte får äta kött. Undernäringen skulle kunna ses som ett preventivmedel. Kvinnan har svårare att bli gravid och mensen förskjuts medan hon ammar. Även om barnet riskerar att födas underviktigt så tar det ändå så mycket näring från kvinnan som behövs för att det ska överleva.