Man behöver inte åka särskilt långt för att komma till områden som har ett annat klimat än det vi är vana med. Åker man till varmare områden på vintern blir skillnaderna desto större. Därför är det viktigt att tänka på hur man ska skydda sig mot sol och värme.

Små barn, barn under ett år, ska helst inte utsättas för sol alls. Det är dock inte alltid möjligt att helt undvika solen när man reser utomlands. Reser man med barn bör man låta barnet acklimatisera sig lite försiktigt i början, låt barnet leka i skuggan eller under ett parasoll. Kroppsdelar som inte kan skyddas med kläder skyddas då med solskyddsmedel med hög faktor. Större barn kan man skydda både med solhatt, T-shirt samt solskyddsmedel med hög faktor. Ett tecken på att barnet acklimatiserats är att det svettas rejält vid fysisk aktivitet.

Barn ska skyddas från sol och brännande hetta, löst sittande kläder och solhatt är en bra basgarderob att packa i väskan. Får barnet värmeutslag, prickly heat, kan man prova att tvätta med antiseptisk tvål och torka. För att förhindra att barnet får värmeutslag kan man prova att bada varje dag ha lös klädsel, torka av fuktig hud och eventuellt pudra på lite talk. Se till att ta en paus från solen när den skiner som starkast, mellan klockan 11 och 15. Om barnet blir gnälligt i värmen kan man ge lite extra salt på maten, var försiktig med salt till mycket små barn dock.

När man är ute i vattnet och badar kan man tänka på att de skadliga strålarna tränger ned omkring en halv meter i vatten. Solens strålar reflekteras dessutom i vatten och sand och blir ca 20% starkare vilket är bra att tänka på när man ska till stranden. En t-shirt är bra att ha på sig i vattnet men solskyddet som T-shirten ger minskar när den blir blöt. Nu finns det speciella, sköna solkläder i lycra och nylon med inbyggd solskyddsfaktor 50 som man kan använda på barnen när de vistas i solen. De känns inte kalla och obehagliga när de blir våta och de torkar fort efter bad. Solglasögon bör också ingå i solskyddet. UVA- och UVB-strålning i för stora doser kan orsaka skador på hornhinnan och man kan drabbas av s k snöblindhet eller svetsfläck.

Så långt det är möjligt är det bättre att skydda barnens hud med kläder än med solskyddskrämer, använd bara kräm där kläderna inte täcker. Den solskyddskräm som ska användas bör ha fysikaliskt solfilter (zink- eller titanoxid) och hög skyddsfaktor (minst 15) som skyddar mot både UVA- och UVBstrålar. Anledningen till att man bör välja kräm med fysikaliskt filter är att de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen.