Även om man aldrig kan vara helt säker på att slippa infektioner eller matförgiftning här hemma i Sverige så är risken större när man reser utomlands. Till närliggande länder är risken mindre medan risken är större i till exempel tropiska länder. Gravida bör naturligtvis vara extra försiktiga.

Grundläggande i alla lägen är att vara noga med handhygienen. Det gäller såväl stora som små resenärer. Tvätta händerna ofta, var särskilt noga efter toalettbesök och innan måltider. Att bada i saltvatten innebär i allmänhet ingen större risk för infektioner, däremot ska man vara försiktig med bad i floder och sjöar. Simbassängen bör ha rening med klor eller ozon.

Mat och dryck kan också vara källor till infektioner. Kranvatten bör undvikas liksom isbitar i drycker, det bästa är att köpa kokta eller kommersiellt buteljerade drycker. Misstänker du att vattenkvaliteten inte är den bästa bör du borsta tänderna med buteljerat vatten. Maten bör vara nylagad och ordentligt genomstekt eller genomkokt. Rå mat liksom opastöriserade mejeriprodukter bör undvikas. Sallad med råa grönsaker, framförallt gröna bladgrönsaker bör undvikas, frukter som man själv skalar är att föredra framför skalade frukter.

Reser man med barn är det viktigt att ha med vätskeersättning eftersom de torkar ut lättare och lättare får diarré än vuxna om det är varmt. Se till att försöka ge extra vätska, amma ofta om du ammar. Skydda barnet mot insektsbett genom att använda myggnät, heltäckande kläder och/eller insektsmedel. Lite större barn bör informeras ordentligt om att de inte ska klappa på pälsdjur eftersom risken för rabies är större i andra länder.