När det gäller storlekar så bör man inte köpa mindre än 56 om man inte vet att barnet är mindre än genomsnittet eller kommer att födas för tidigt. De flesta barn är redan vid födseln 50 cm eller längre så storlek 50 blir väldigt precis och kommer mycket snart att vara urvuxet.

Affärerna har delat in storlekarna ungefär så här:

50 nyfödd
56 1 mån
62 3 mån
68 6 mån
74 9 mån
80 1 år

Några saker att tänka på

Tänk på att ett plagg i storlek 50 kan vara för litet för ett barn som är 50 cm likaväl som att det kan passa tills barnet är 62 eller till och med 68 cm långt. Detta beror på vilket system tillverkaren har när den sätter storleken på plagget. En del kläder har också en förmåga att antingen krympa eller bli större vid tvätt.

Apropå tvätt så ska alla babykläder tvättas innan de sätts på barnet, detta för att man ska få bort eventuella rester av färgningsmedel som kan finnas kvar och vara skadliga.

Kläder som sitter mot kroppen ska inte ha knappar av metall eftersom det kan framkalla nickelallergi.

Babyskydd (bilbarnstol för nyfödda) finns ofta att hyra i babyaffärer eller barnvagnsaffärer. En del sjukhus hyr också ut babyskydd under de 8-9 första månaderna, det är ofta det billigaste alternativet och är praktiskt på så sätt att man inte behöver skaffa babyskyddet förrän man åker hem från BB.

Under våren/hösten är det väldigt praktiskt med galonbyxor om man vill låta barnet kräla omkring på marken. Jag har inte tagit upp det i listan nedan därför att det inte är aktuellt så länge barnet ligger i vagnen.