De åtta idealen är riktlinjer för föräldraskapet. Det innebär att man kan ha som mål att följa dem men det är inget man måste, ibland gör livet vändningar som gör att man måste anpassa sig till situationen helt enkelt, till exempel om man inte kan amma – då är flaskmatning den bästa lösningen och man kan försöka efterlikna amningen så gott det går istället. Vi har bara tagit upp idealen för spädbarn eftersom det är 9månaders fokus när graviditeten är över men de finns anpassade för större barn också.

  1. Förberedelse inför förlossningen Förberedelsen börjar redan innan befruktningen, prata igenom föräldraskapet med partnern, ta reda på så mycket som möjligt om föräldraskap och förbered kroppen för graviditeten, skapa en lugn livmodermiljö genom att undvika stress, var aktiv i ditt barns födelse och gå på förlossningsförberedande kurser på MVC eller där du vill om du har valmöjlighet. Ju mindre ingrepp i förlossningen desto bättre.
  2. Svara känslomässigt Hörnstenen i AP är att lyssna och svara på barnets känslomässiga behov. Barnet gråter och skriker bara när det har ett budskap att fömedla: det är trött, överstimulerat, hungrigt, ensamt och så vidare.
  3. Amning Amning har många fördelar framför flaskmatning, den svenska rekommendationen är att helamma ett halvår och sedan fortsätta i minst ett halvår till. Måste man av någon anledning flaskmata ser man till att göra det så mysigt som möjligt, försök att ha lite ögonkontakt, växla sida även med flaskan och ”prata” med varann emellanåt.
  4. Bära barnet Barnet känner närhet, stärker anknytningen, stimulerar den neurologiska utvecklingen hos barnet, barnet skriker mindre, hjälper till att hålla temperatur och hjärtfrekvens, barnet blir tryggare och det är ofta lättare att röra sig när man är ute när man bär än om man har en vagn med sig.
  5. Sova tillsammans Det är bra att sova så nära varann man kan, är det bökigt att sova i samma säng kan man ställa vaggan eller spjälsängen alldeles intill den egna sängen så att man kan ha fysisk kontakt ändå och slipper gå upp om nätterna för att amma.
  6. Undvik upprepade och långvariga separationer Separationer kan störa anknytningen mellan barn och förälder. Kan det inte undvikas så är det viktigt att barnet får vara hos någon det kan knyta an till bredvid sina föräldrar. Undvik att låta barnet vaktas av olika personer varje gång.
  7. Positiv disciplin Ordet disciplin betyder ”att följa mästarens lära”. Barn som växer upp med kärlek och empati lär sig lita på sina föräldrar. Barnet lär sig att fatta goda beslut genom att ha goda förebilder som inte tillämpar våld, förnedring eller andra ondsinta metoder.
  8. Behåll balansen i familjelivet Även om barnets behov är intensiva och krävande så är det viktigt att tänka på sig själv för att orka. Parrelationen måste också vårdas. Det är viktigt att komma ihåg att äta ordentligt och att motionera. Tänk på att trots att spädbarns tiden är intensiv så är det en övergående period, såsmåningom kommer det andra tider.